UŽIVO VUČIĆ NA VEŽBI ODGOVOR 2021 NA PASULJANSKIM LIVADAMA Agresor napada, Srbija se ovako brani, gruva pasars! VIDEO
Foto: screenshot RTS

ODGOVOR 2021

UŽIVO VUČIĆ NA VEŽBI ODGOVOR 2021 NA PASULJANSKIM LIVADAMA Agresor napada, Srbija se ovako brani, gruva pasars! VIDEO

Društvo -

BEOGRAD - Na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" danas je održana Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

Vežba je izvedena na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" i u njoj učestvuje oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP.

Po završetku drugog dela vežbe na Pasuljanskim livadama, medijima se obratio predsednik Vučić

Vučić: Ponosan sam, impresivno kako Pancir gađa...

Aleksandar Vučić istakao je da je ponosan na sve što je danas video na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" tokom vežbe "Odgovor 2021" i poručio da će se nastaviti ulaganja u srpsku armiju, jer daljom modernizacijom i opremanjem vojske i policije možemo da delujemo preventivno i da otvratimo svakog agresora.

"Veoma sam ponosan na ono što smo danas videli u Banatu i na Pasuljanskim livadama, a videli smo kako zajedno mogu da rade MUP i Ministarstvo odbrane, MUP i vojska", rekao je Vučić po završetku vežbe. Primetio je da su svi impresionirani nečim novim - kako "Pancir" gađa - 5.000 metaka od 30 mm u minutu. "To bukvalno ruši brdo i ogromno je pojačanje za Vojsku Srbije. Videli smo i kako tuku i na kojoj udaljenosti helikopteri Mi-35 i gama helikopteri. Žandarmerija je pokazala odlično umeće", istakao je Vučić.

On je poručio da sve to pokazuje koliko je još ulaganja potrebno u vosjku i policiju, koji će svakako biti. "Naša vosjka i policija moraju da budu još mnogo snažnije, da pripadnici imaju bolje uslove za život. Verujem da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem armije i policije možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora", poručio je Vučić.

Naime, združena vojno-policijska taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021" nastavljena je danas u 12.30 na poligonu Pasuljanske livade, gde Vojska Srbije prikazuje vatrenu moć najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže, kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.

Vežbi prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vosjke Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor BIA Bratislav Gašić.

U vežbi na Pasuljanskim livadama učestvuje Mešovita artiljerijska brigada, 98. Vazduhoplovna brigada, 204. Vazduhoplovna brigada, 250. Raketna brigada za PVD, Oklopno izviđački bataljon BRDM- 2M i Žandarmerija.

odgovor 2021
foto: screenshot RTS

Jedinice Kopnene vojske, RV i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a prikazaće postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

Ciljevi današnje vežbe su da se prikaže odlučnost, uvežbanost i vatrene mogućnosti VS i MUP-a za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje, zatim prikazivanje visokog nivoa sadejstva i saradnje združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i prikazivanje osposobljenosti ojačane borbene grupe u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja odbrambene operacije.

odgovor 2021
foto: screenshot RTS

Vežba će početi tako što će se izvršiti daljinski pilotirani vazduhoplov CX 92" iz vazdušnog prostora sa visine oko 5.000 metara, nakon čega će izviđačka četa u ulozi borbenog osiguranja operativne grupe dejstvovati po neprijatelju sa ciljem da ga uspori i prisili na prevremeni razvoj snaga. Nakon ostvarene vatre po neprijatelju, vršiće se izvlačenje po vodovima iz borbenog dodira uz vatrenu zaštitu bataljonske vatrene grupe.

Daljinski pilotirani vazduhoplov će izvršiti dejstvo raketom vazduh-zemlja na uočeno borbeno vozilo neprijatelja, nakon čega se nastavlja izviđanje zone operacije iz vazduha.

Protivvazdušna desjtva PASARS će po uočavanju grupe neprijateljskih niskoletećih helikoptera neutralisati iste, a zbog pojave druge grupe niskoletećih vazduhoplova u bateriji Pancir C 1 će biti izvršena raspodela ciljeva i dejstvovanje topovima po ciljevima u rejonu Dobra Voda.

odgovor 2021
foto: screenshot Tanjug

Kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora kao i lovačku zaštitu snaga u toku izvođenja operacije vrše avioni tipa MiG 29, koji će izvršiti i nalet, ali i lovačku zaštitu udarnih grupa lovačko-bombarderske avijacije.

Lovačko-bombarderska avijacija dejstvovaće po neprijatelju s ciljem vazduhoplovne vatrene podrške.

U cilju sprečavanja nastupanja neprijatelja, brigadna raketna grupa višecevnih lansera raketa Plamen S ostvariće dejstvo po neprijatelju u rejonu objekta Veliki Antrvelj, a vatrenu podršku snaga u odbrani nastavlja brigadna artiljerijska grupa dejstvom samohodne haubičke baterije.

Biće prikazana i akcija pod okriljem noći gde će Zzandarmerija izvršiti blokadu, rasecanje i neutralisanje ubačene grupe od veličine oko 10 ljudi.

Takođe, tenkovska i mehanizovana četa vršiće nastupanje i dejstvovanje iz pokreta, a četa Zzandarmerije dejstvovaće vodom za podršku topovima 20 i 30 milimetara po vatrenim tačkama neprijatelja na obodu naseljenog mesta u cilju zaštite u toku prilaska čime će se stvoriti uslovi manevarskim jedinicama za posedanje linije blokade naseljenog mesta.

Biće prikazano i evakuisanje helikopterom povređenog tokom protivnapada kada je oštećeno borbeno vozilo u zahvatu putne komunikacije Dobra Voda-Treća Rampa.

Vežba se istog dana u razmaku od sat vremena izvodi na poligonima Orešac i Pasuljanske livade i u njoj učestvuje oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

U prvom delu vežbe, na poligonu "Orešac" prikazana je sposobnost specijalnih jedinica vojske i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

U završnici zajedničke vežbe danas će više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije, na dva poligona prikazati deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

Podasetimo, na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa „gama“ koji će učestvovati na vežbi, a pred početak vežbe poleteće i jurišni avioni „orao“.

Zadatak helikoptera Mi-35 na današnjoj vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Na poligonu Pasuljanske livade biće prikazana njihova osnovna namena - izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile. Helikoperi Mi-35 zbog vrhunskih performansi, u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu „leteći tenkovi“, a u Rusiji „krokodili“.

Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavkom helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, značajno je unapredilo svoje operativne sposobnosti, što je i veliki iskorak u tehničkom i tehnološkom smislu.

Na današnjoj vežbi dejstvovaće i protivoklopni helikopteri tipa „gama“ u cilju zaštite snaga na prednjem kraju odbrane. Oni će, prema planu vežbe, prikriveno prići liniji otvaranja vatre i uz minimalno zadržavanje, sa daljine od 2.300 metara, raketama „maljutka“ neutralisati neprijateljska oklopna vozila.

Sa aerodroma Lađevci danas će poleteti i jurišni avioni „orao“ koji će na Pasuljanskim livadama dejstvovati raketama vazduh-zemlja po neprijatelju, u cilju nanošenja što većih gubitaka i usporenja tempa njihovog napada. „Orao“ je i namenjen za takvu upotrebu, da dejstvom po neprijatelju pruži neposrednu podršku kopnenoj vojsci. U cilju obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru na poligonu Pasuljanske livade biće angažovana i dva lovačka aviona MiG-29 koji će u simuliranoj borbi ovladati vazdušnim prostorom i stvoriti uslove za vazduhoplovnu vatrenu podršku. Migovi će poleteti sa aerodroma „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ sa Batajnice.

Srbija je posle više od 25 godina nabavila devet “Erbasovih” savremenih višenamenskih helikoptera H-145M, najsavremenijih u svojoj klasi, od čega pet za Vojsku Srbije,koji su u naoružanje uvedeni prošle godine. Time je nastavljeno opremanje Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koja značajno doprinosi jačanju njenih odbrambenih kapaciteta i operativnih sposobnosti.

Ono što će helikopteri H-145M izvesti danas na poligonu Pauljanske livade jeste njihova glavna namena - transport ljudi i sredstava, ali se mogu koristiti i za obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojišta, kao i za vatrenu podršku. U vežbi „Odgovor 2021“ učestvuje oko 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije. Svoje sposobnosti prikazaće pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track