U SRBIJU STIGLO JOŠ POLA MILIONA DOZA SINOFARMA Brnabić: Moramo da ubrzamo vakcinaciju da kraj juna dočekamo potpuno bezbedni
Foto: Printscreen/Tanjug

Novi kontigent

U SRBIJU STIGLO JOŠ POLA MILIONA DOZA SINOFARMA Brnabić: Moramo da ubrzamo vakcinaciju da kraj juna dočekamo potpuno bezbedni

Društvo -

Novi kontigent od pola miliona doza vakcina protiv virusa korona kineskog proizvođača Sinofarm stigao je danas u Srbiju.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Tanjug

Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Tanjug

- Mi u ovom trenutku imamo skoro milion 950 hiljada građana koji su vakcinisani barem prvom dozom, i do kraja aprila planiramo da budemo nešto iznad 37 odsto vakcinisanih. Vakcinacija najbolje teče u Beogradu - rekla je premijerka Brnabić.

- Moramo da ubrzamo vakcinaciju i u drugim okruzima Srbije da kraj juna dočekamo potpuno bezbedni. Vakcina je jedino što nas spasava - rekla je premijerka i pozvala građane da se vakcinišu.

Sednica Kriznog štaba ako bude potrebe

Premijerka je rekla da će se danas sastati s medicinskim delom kriznog štaba, te da ako bude bilo potrebe sednica Kriznog štaba će biti održana u toku ove nedelje.

- I danas ću se videti s njima na redovnim konsultacijama, da vidimo da li je potrebno da neke mere relaksiramo, da li je ovako u redu, ili treba da zategnemo, što ne mislim da treba, jer padaju brojevi i procenti. Imamo još neke teme, ali ako bude potrebno, svakako da će biti sednice - rekla je Brnabićeva novinarima.

Premijerka Brnabić izjavila je danas da se u Srbiji rade studije o eventualnoj trećoj dozi kineskog "Sinofarma", ali i da se detaljno prate i sve druge svetske studije o tome, te da će se postupiti u skladu sa nalazima istraživanja i preporukama proizvođača, ali da će Srbija uvek po tom pitanju biti "najkonzervativnija".

- Mi naravno radimo sve naše studije, ali pratimo detaljno i sve druge koje se izvode širom sveta koje se tiču 'Sinofarm' vakcine, u UAE, i u Kini. Videćemo šta studije pokazuju, a šta kaže proizvođač - rekla je Brnabić upitana da li sami radimo studiju vezanu za treću dozu kineske vakcine, jer ima ljudi kod kojih se ne razviju antitela posle druge doze.

Brnabić je rekla i da ne treba paušalno govoriti o tome kada i kako se antitela razvijaju, već da se čuje glas stručnih lica. Ona je navela da je, po svemu što vidimo, Sinofarm vakcina odlična i fantastično štiti.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Tanjug

- Imamo 1.950.000 vakcinisanih makar prvom dozom, od toga je najveći broj primio Sinofarm, kojih smo imali najviše. Ono što vidimo kao smirivanje situacije, smanjenje broja zaraženih, pre svega u Beogradu, je, ipak, pre svega zahvaljujući kineskoj vakcini - rekla je Brnabić.

Ponavlja da će Srbija postupiti onako kako budu rekli i preporučili proizvođači, koji su, kaže, i do sad to maestralno radili, ali će, kao i uvek, u tome biti najkonzervativnija.

Kineska ambasadorka je rekla da je zadovoljna da još jednom s premijerkom dočekuje novi kontigent Sinofarm vakcina.

- Masovna vakcinacija u Srbiji već daje rezultate, i posebno mi je drago da kineska vakcina doprinosi tome - kazala je Čen Bo.

Sa današnjom isporukom, u Srbiju je iz Kine do sada stiglo ukupno tri miliona doza Sinofarm cepiva.

Početkom aprila u Srbiju je stiglo 500.000 doza Sinofarm vakcina, a ista količina kineskih cepiva našoj zemlji isporučena je i početkom marta.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track