VASKRŠNJA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE: Patrijarh Porfirije sa vernicima na najveći hrišćanski praznik (VIDEO)
Foto: Printscreen/Tanjug

VASKRŠNJA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE: Patrijarh Porfirije sa vernicima na najveći hrišćanski praznik (VIDEO)

Društvo -

U Hramu Svetog Save u Beogradu počela je jutarnja Vaskršnja liturgija, koju služi patrijarh srpski Porfirije.

Ovo je prva Vaskršnja liturgija koju partijarh srpski Porfirije od kada je uveden u tron srpskog patrijarha.

Svetoj Vaskršnjoj litururgiji prisustvuju ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Uskrsnja liturgija, Vaskrs
foto: Printscreen/Tanjug

U Hramu Svetog Save ponoćnu Vaskršnju liturgiju služio je episkop remezijanski Stefan.

Crveno jaje kraj moštiju kneza Lazara

Ponoćnim i jutarnjim uskršnjim liturgijama i čitanjem poslanice patrijarha Porfirija, počelo je obeležavanje uskrsnuća Isusa Hrista u hramovima Pomoravlja, Resave i Levča.

Liturgije su služene uz primenu mera protiv virusa korone, a vernika je manje, nego u vreme kada nije bilo pandemije korona virusa.

Posebno svečano je bilo u crkvama srednjovekovnih manastira u ovom delu Srbije: Ravanice, Kalenića, Jošanice, Miljkovog manastira, gde se po tradiciji za Uskrs "kada je normalno vreme" okupljao veliki broj vernika, rekli su Tanjugu sveštenici.

Pozdravlajući se sa Hristos vaskrse i Vaistinu vaskrse, vernici su u hramovima, kraj ikone Isusa Hrista, ostavljali crvena oslikana jaja - simbol zaštite ljudi, novčanice, flaše crvenog vina i "zejtina", "peškire", prolećno cveće...

U crkvi manastira Ravanice vernici su crvena jaja ostavljali pored moštiju kneza Lazara, a u crkvi manastira Manasije na grobu despota Stefana Lazarevića.

Popodne, u 17 sati, u crkvi Svetih Petra i Pavla u Jagodini "Pashalno večernje" služiće vladika šumadijski Jovan.

U prvoj Uskršnjoj poslanici od stupanja na dužnost prvog među jednakima, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je na bratsku slogu, unutrašnje crkveno, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo svih.

Uskrsnja liturgija, Vaskrs
foto: Printscreen/Tanjug

Patrijarh je poručio da su misli i molitve SPC ovih dana posvećene svim bolesnima, a naročito inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se, kako je naveo, samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti.

Vladika Teodosije u manastiru Gračanica

Episkop raško prizrenski Teodosije služio je prvu vaskršnju liturgiju u manastiru Gračanica, a u besedi je ukazao na važnost saradnje Srpske pravoslavne crkve i države.

"Sve napore koje činimo, ne činimo sami kao Crkva i eparhija, već potpomognuti našom državom i Vladom preko Кancelarije za Кosovo i Metohiju. Zato je ovo i trenutak naše zajedničke radosti. I kada radimo, onda smo svi uključeni u onome što je dobro, a i kada proslavljamo i radujemo se i tada smo zajedno", poručio je vladika Teodosije.

Liturgiji je prisustvovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a kako je saopšteno, on će danas u porti ckrve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom mostu, deci podeliti uskršnja jaja.

(Beta)

Poručio je da se Crkva posebno molitveno seća na "napaćenu braću i sestre na Kosovu i Metohiji".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track