Najnovije vesti

ZORAN PAŠALIĆ: Međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje položaja novinara
Foto: Beta/Saša Đorđević

Međunarodni dan slobode medija

ZORAN PAŠALIĆ: Međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje položaja novinara

Društvo
13:25h

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim novinarima i medijskim radnicima Međunarodni dan slobode medija i ocenio da je međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje njihovog položaja i smanjenje svih vrsta pritisaka i napada na predstavnike te profesije.

"Kolegijalnost i podrška, tačnije međusobna solidarnost novinara, glavni su uslovi za poboljšanje položaja novinara u našoj zemlji. Pritisci i napadi na novinare zabeleženi su i prošle godine a njihova evidencija, kao i ranijih godina, i dalje nije jedinstvena", rekao je Pašalić u pisanoj izjavi.

Zoran Pašalić, ombudsman, zaštitnik građana, 23 avg 2017
foto: Fonet/Nenad Đorđević

Podsetio je da je u maju 2020. godine sa sedam medijskih udruženja i asocijacija i tri novinarska sindikata potpisao Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere, a završena je tehnička izrada te platforme i u toku je unošenje dostupnih podataka u bazu.

"Cilj je uspostavljanje jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, kao i efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara. Svi podaci o napadima i pritiscima na novinare skupljeni na jedno mesto doprineće delotvornijem postupanju nadležnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara", naveo je ombudsman.

Dodao je da će prikupljene informacije omogućiti i efikasniju reakciju zaštitnika gradjana na postupanje nadležnih organa po prijavljenim slučajevima kršenja slobode medija i slobode izražavanja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...