DR PETROVIĆ O PROIZVODNJI SPUTNJIKA V U SRBIJI: U svakom trenutku imaćemo vakcine za naše građane i nećemo zavisiti od drugih!
Foto: Ana Paunković

dobre vesti

DR PETROVIĆ O PROIZVODNJI SPUTNJIKA V U SRBIJI: U svakom trenutku imaćemo vakcine za naše građane i nećemo zavisiti od drugih!

Društvo -

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V", saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu "Sputnjik V", a ovo je, kako kaže za Kurir epidemiolog dr Radmilo Petrović, jako važno za Srbiju jer ćemo u svakom trenutku imati vakcine za naše građane i nećemo zavisiti od drugih.

vakcina, koronavirus, kovid vakcina, Sputnjik V
foto: Shutterstock

Naš čuveni stručnjak koji je na "Torlaku" radio više od tri decenije kaže da ćemo vakcine moći i da izvozimo, a korist od njihove proizvodnje u Srbiji ćemo imati godinama, jer korona virus teško da će tek tako nestati:

- Za očekivati je da će ova godina biti poslednja sa masovnim obolevanjem, ali to ne znači da ćemo na koronu staviti tačku. Možemo staviti samo zapetu. Virus će ostati u mnogim siromašnijim zemljama gde se ne može sprovesti brza i sveobuhvatna vakcinacija i predstavljaće stalnu pretnju i za one koji su se navodno rešili korone. Kada se naša zemlja reši korone moraćemo i dalje da držimo stepen imune populacije na visokom niovou da se ne bi taj virus iz drugih zemalja ponovo proširio. Verovatnije je da će se revakcinacija vršiti svake godine, te je utoliko i veći značaj činjenice da ćemo vakcine za naše građane uvek imati na lageru.

Kurir.rs/R. K.

ČINJENICE

O proizvodnji u "Torlaku"

Torlak, Sputnjik V
foto: Shutterstock, Zorana Jevtić
  • 1927 - Počela proizvodnja BCG vakcine1930
  • Počela proizvodnja vakcine protiv difterije po Ramonu i seruma protiv difterije i tetanusa
  • 1934 - Počela proizvodnja vakcine protiv tetanusa po Ramonu
  • 1958 - Proizvedena vakcina protiv velikog kašlja, od domaćih izolata
  • 1959 - Počela proizvodnja suvih bakterioloških podloga
  • 1960 - Počela proizvodnja žive, oralne vakcine protiv dečije paralize (OPV)
  • 1962 - Počela proizvodnja celovirusne inaktivisane vakcine protiv gripa
  • 1965 - Počela proizvodnja alergena
  • 1968 - Počela proizvodnja laktopreparata
  • 1995 - Počela proizvodnja seruma protiv zmijskog otrova
  • 2020 - Počela proizvodnja vakcine protiv gripa, splitovane, inaktivisane - TorVaxFlu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja