POLOŽEN KAMEN-TEMELJAC ZA IZGRADNJU INSTITUTA BIOSENS: Premijerka Brnabić u Novom Sadu
Foto: Beta Slobodan Miljević

Evropski centar izvrsnosti

POLOŽEN KAMEN-TEMELJAC ZA IZGRADNJU INSTITUTA BIOSENS: Premijerka Brnabić u Novom Sadu

Društvo -

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Instituta Biosens, koji je označen kao Evropski centar izvrsnosti, a premijerke Ane Brnabić kaže da je za početak radova na tom projektu bilo potrebno uložiti mnogo rada, truda i borbe.

"Današnjim činom postavljanja kamena temljca za izgradnju zgrade Biosensa, koji je dosad bio podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, postavljen je temelj za dalji naučni napredak Srbije i dalje pozicioniranje naše zemlje na inovacionoj mapi sveta", navela je premijerka.

Brnabić je istakla da je početak izgradnje zgrade tog instituta ujedno i širenje slike o Srbiji kao zemlje koja može da ponudi inovacije, pamet i rad, a ne zemlje koja nudi jeftinu radnu snagu.

Kompletna zgrada Instituta Biosens finansiraće se preko projekta "Antares", vrednog 28 miliona evra, sami građevisnki radovi na ovoj zgradi koštaće više od sedam miliona evra, a iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Novi dom evropskog centra izvrsnosti prostiraće se na skoro 7.000 kvadratnih metara prostora.

"Hvala EIB i Evropskoj uniji koji su prepoznali značaj ovog projekta, jer su naši parteri i nama rekli kako će Biosens posatati evropski centar izvrsnosti u Evropi. On je jedini centar izvrsnosti u Evropi van Evropske unije", kazala je Brnabić govoreći o značaju izgradnje ovog objekta.

Prema njenim rečima, Biosens je važan jer može da povuče čitavu Srbiju ka još dinamičnijem napretku ka Evropskoj uniji, ali i po činjenici da upravo taj institu zapošljava mlade stručnjake, koji na inovativne načine povezuju oblasti informacionih tehnologija za poljoprivredom.

Ona je navela i da je ovaj institut važan po tome što privlači veliki broj mladih stručnjaka i van Srbije, kao i da animira mlade stručnjake poreklom iz Srbije da se vraćaju u maticu.

Premijerki je uručeno priznanje zaslužni član Instituta Biosens, jer je, kako je naznačeno, peti put obišla ovaj institut institut i uložila ogroman napor da se krene sa izgradnjom ove zgrade. Biosens postoji poslednjih pet godina, ima više od 100 otvorenih projekata na kojima je uposlen, a plan je da u budućnosti uposli preko 200 mladih stručnjaka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja