03:42

BOJANA STOJANOVIĆ ROSIĆ IZ UDRUŽENJA RODITELJ: Treba da edukujemo roditelje da batine nisu jedini način vaspitanja!

Međunarodni dan dece

BOJANA STOJANOVIĆ ROSIĆ IZ UDRUŽENJA RODITELJ: Treba da edukujemo roditelje da batine nisu jedini način vaspitanja!

Društvo -

Novi Zakon o porodici i pravima deteta predviđa dakle potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece, a svako dete će imati pravo da prijavi roditelje Centru za socijani rad.

Šta će to u praksi značiti, objasnila nam je Bojana Stojanović Rosić iz Udruženja "Roditelj".

Bojana Stojanović Rosić
foto: Kurir televizija

- Ovakav zakon ne može da poljulja samopouzdanje roditelja sem ako on već nije poljuljan. Danas je trenutak da preipitamo nasleđene modele vaspitanja dece. Onog momenta kad podignemo ruku na dete, mi smo kao roditelj kapitulirali. Sa druge strane, batina uopšte ne mora da bude model vaspitanja već pokazivanje moći roditelja, a batina je u tom smislu zapravo prikaz nemoći i besa roditelja. Na primer, dete od godinu dana ne može ništa da nauči ako ga lupimo po ruci. Ako je strah jedini mehanizam koji sebi možemo da priuštimo, onda to nije dobro. Edukacija je najvažnija, roditeljima treba da se predoče različiti modeli vaspitanja pa da oni sami naprave selekciju šta je za njihovo dete najbolje. - rekla je Bojana Stojanović Rosić.

Bojana Stojanović Rosić
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

10:18

ČIKA SLAVKO RASKRČIO DEPONIJU I OTVORIO ZOO VRT! Hteo da se deca zaljube u životinje, a za 25 godina nije naplatio NIJEDNU kartu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track