03:52

Od raka creva svake godine oboli 4500 ljudi

KURIR TELEVIZIJA

TEŠKO DO DIJAGNOZE RAKA DEBELOG CREVA U SRBIJI: Smrtnost 30 odsto veća nego u Evropi, svake godine oboli više od 4.500 ljudi

Društvo -

Više stotina sugrađana vozilo je danas bicikl 4.000 metara centrom Beograda kako bi se skenula pažnja na probleme pacijenta obolelih od raka debelog creva.

Vožnjom su Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre ukazali da je moguće da se sačuva više od 4.000 života svake godine ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, saopštila su ova udruženja.

„Da bi lečenje bilo uspešnije neophodno je da uključimo i biološke lekove. Ono što je dobro je da se ovi lekovi nalaze na listi RFZO-a, a ono što je potrebno je samo proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja“, izjavio je dr Vladimir Nikolić, onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

1 / 1 Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dr Jelena Jevtović, iz Kliničkog centra Srbije napominje da su ključ uspešnog lečenja preventiva i rano dijagnostikovanje. „U Srbiji, rak debelog creva 2. je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi. Približno 25% pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu", rekla je ona u Pulsu Srbije na Kurir televiziji i dodala da je bolest izlečiva ako se otkrije na vreme.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Prvi alarmantni simptomi koji ukazuju na rak debelog sreva su, kako kaže, pojava sveže krvi u stolici, malaksalost, slabost, anemija... Zato je preporuka da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi kontrolne testove.

Dr Siniša Radulović, klinički farmakolog i predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije kaže da su fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta prvi koraci u očuvanju zdravlja. Vožnju je podržalo i udruženje Ulice za bicikliste, a vozilo se organizovanom rutom centrom grada od Trga Nikole Pašića do Parka Ušće simboličnih 4.000 metara za 4.000 života obolelih od raka debelog creva u Srbiji svake godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

09:21

Od raka pluća dnevno umre 13 osoba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track