ZAŠTITA: Kinezi prave prvi eko-rudnik u Srbiji! U BORU ĆE MOĆI DA SE RUDARI JOŠ 1.000 GODINA
Foto: Nemanja Nikolić

Kurir u rudniku

ZAŠTITA: Kinezi prave prvi eko-rudnik u Srbiji! U BORU ĆE MOĆI DA SE RUDARI JOŠ 1.000 GODINA

Društvo -

Građani Bora će u avgustu 2022. udisati neuporedivo čistiji vazduh, a do kraja sledeće godine će biti definitivno rešen problem zagađenja vazduha, dok će površinski kop Novo Cerovo uskoro postati prvi eko-rudnik u Srbiji, najavio je Ću Vejđin, zamenik generalnog direktora "Srbija Ciđin kopera" (SZC).

rudnik Bakra, Bor, Siđin, Kinezi
foto: Nemanja Nikolić

"Ciđin Koper" je prvi put otvorio "vrata" svojih rudnika za novinare od kada je 2018. godina ova kompanija osnovana kao zajedničko srpsko-kinesko preduzeće, gde oko 63 odsto vlasništva pripada "Ciđin majning grupi", koja je kupila RTB "Bor", a 37 odsto udela poseduje Republika Srbija, dok ukupna planirana investicija u ovaj projekat vredi 1,26 milijardi dolara!

rudnik bakra, Bor, Siđin
foto: Nemanja Nikolić

- Tehnička rekonstrukcija koju kompanija izvodi izgradnjom objekata i sredstava za zaštitu životne sredine u potpunosti će anulirati prisustvo sumpor-dioksida u vazduhu. Istovremeno, s proizvodnjom radimo tehničku rekonstrukciju i izgradnju i očekujemo da krajem avgusta budu završeni projekti. Tada će biti neuporedivo bolji vazduh - kazao je Ću i dodao da će ukupno ulaganje u zaštitu životne sredine iznositi 125,7 miliona dolara!

Ciđin, Bakar, rudnik, Bor, Novo Cerovo, površinski kop
foto: Nemanja Nikolić

I zaista, kad sada kročite na kop Novo Cerovo, teško je poverovati da je doskora tu bilo jalovište. Teren je zaravnjen, okružuju ga šume, a pažnju posebno privlači jezerce nebeskoplave boje, koje vas prosti mami da se u njemu okupate... Međutim, to bi bila greška, jer se u njemu vrši zgušnjavanje rude, koja se onda pumpama transportuje 11 kilometara u flotaciju Veliki Krivelj. A na tom kopu - osećaj kao da ste se našli na Mesecu!

Teška zaštitna oprema u koju su nas obukli nakon bezbednosne obuke, brujanje mašina, nepregledna kolona ogromnih dampera podseća nas da se ovde radi 24 sata dnevno 365 dana u godini, u svim vremenskim uslovima.

- Veliki Krivelj je najveći površinski kop koji se bavi eksploatacijom metalične mineralne sirovine: rude bakra, zlata i srebra na Balkanu. Dnevno se ovde proizvede 130.000 tona iskopina, od čega je trećina bakra. To se prenosi kamionima nosivosti 240 tona. Kop ima projekat eksploatacije za narednih 50 godina, a u ovoj i okolnim oblastima moći će da se rudari još 1.000 godina - kazao je upravnik ovog rudnika Dejan Mitić.

David Odalović: Ljudi počeli da dolaze u Bor

David Odalović (26), inženjer geologije zaposlen na Novom Cerovu, u Bor se preselio iz Beograda. Kaže da mu je to bila najbolja odluka u životu: - Nisam se ni na tren pokajao što sam iz Beograda došao u Bor, a kad mi društvo dođe iz prestonice, kažu da je ovde čak čistiji vazduh nego u glavnom gradu. Prezadovoljan sam uslovima rada u kompaniji.

ČINJENICE:

- "Srbija Ciđin koper d. o. o." jedno je od najvećih preduzeća u Srbiji - Kompanija raspolaže sa četiri rudnika bakra: Majdanpek, Jama, Veliki Krivelj i Novo Cerovo - Iako primarno rudare bakar, tu ima i zlata i srebra - U njihovom vlasništvu je i rudnik krečnog kamena i topionica bakra - Tokom prošle godine ovde je proizvedeno 53.271 tonu bakra i 1.668 kilograma zlata - Po završetku projekata tehničke rekonstrukcije i proširenja, godišnji obim proizvodnje biće povećan na 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata

ciđin, rudnik bakra, Bor, Mali Krivelj, površinski kop
foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track