02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

Završni test iz maternjeg jezika

ŠTA KAŽU MALI MATURANTI POSLE ISPITA: Lakši od probnog u aprilu! Pitanja pojednostavljena, zadovoljni smo

Društvo -

BEOGRAD - Završni test iz maternjeg jezika, čime je jutros počela mala matura za buduće srednjoškolce, završen je u 11 sati, a učenici beogradske Osnovne škole "Sveti Sava" rekli su za Tanjug, posle polaganja testa, da su uglavnom zadovoljni i da im je više pitanja na zaokruživanje olakšalo posao.

02:13

POČELO POLAGANJE MALE MATURE: Školarci završili sa srpskim, a čeka ih još matematika i kombinovani test

Svršeni osmak Vuk Milutinović kaže da ispit iz srpskog jezika nije bio toliko težak i da je mogao više logički da razmišlja, a da se posebno pripremao za sutrašnji ispit iz matematike.

Voleo bi da upiše XIV ili V beogradsku gimnaziju, a kaže da ima i alternativu. Njegov vršnjak Pavle Turpanović kaže da je dobro uradio test i da očekuje da će imati minimum 15 poena. "Očekujem i da ću kombinovani i test iz matematike dobro uraditi. Ovaj test je bio lakši u odnosu na probni u aprilu", kaže Pavle za Tanjug.

I Petar Milanović i Mia Svorcan ističu da je test iz maternjeg bio poprilično lak i da su zadovoljni postignutim.

"Za neke zadatke nisam baš siguran, ali je uglavnom bilo jednostavno. Poslednja tri zadatka bila su na zaokruživanje, što je olakšalo, i mislim da će sledeći testovi biti lakši, vežbao sam najviše za matematiku", rekao je Petar, koji planira da upiše, kako kaže, bilo koju školu sa IT smerom.

Mia veruje da će imati dovoljno poena da upiše željenu školu. "Mislim da ću test iz matematike i kombinovani test uraditi bolje od srpskog. Volela bih da upišem V beogradsku gimnaziju", navela je Mia.

Direktorka škole "Sveti Sava" Jovana Milenković ističe da je pripremna nastava u toj školi počela od drugog polugodišta, putem odabrane platforme za učenje koju škola koristi. Kako kaže, učenici su imali priliku da svake nedelje slušaju pripremnu nastavu iz srpskog i matematike, dok su se sedmično smenjivali predmeti koji se polažu na kombinovanom testu. "Učenici su u školi mogli da se neposredno pripremaju deset dana pred početak završnog ispita", navela je Milenkovićeva, koja je izrazila uverenje da su đaci spremni za malu maturu.

Podseća da su nastavnici prošli obuku i veruje da će sve proći u najboljem redu. Ukupno 109 učenika OŠ "Sveti Sava" izaći će na završni ispit, što je za jedno odeljenje više nego prošle godine.

U Osnovnoj školi "Svetozar Marković" 73 učenika je danas polagalo test iz maternjeg jezika, a direktorka Ivana Orolicki rekla je Tanjugu da su se trudili da ohrabre buduće srednjoškolce. Navodi i da rezultati probne male mature održane u aprilu nisu bili ništa lošiji u odnosu na prethodne godine.

"Mislim da neće biti većih teškoća i da će rezultati biti kao inače. S obzirom na uslove u kojima smo radili, đaci su malo kaskali za školskim gradivom, ali su na vreme krenuli da se spremaju", navela je Orolicki. Kako kaže, učenicu su testove jutros polagali u sedam učionica, u kojima su ispoštovane epidemiološke mere.

Rešenje testa, koji nosi 13 poena, dostupno je na sajtu Ministarstva prosvete. U naredna dva dana svršene osmake očekuju testovi iz matematike i kombinovani.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja