PRISILIO ME JE DA SE DA SE SLIKAM GOLA! Javila se prva ŽRTVA KUL ČIKE iz Petnice, KLUPKO POČELO DA SE ODMOTAVA
Foto: Ana Paunković

užas

PRISILIO ME JE DA SE DA SE SLIKAM GOLA! Javila se prva ŽRTVA KUL ČIKE iz Petnice, KLUPKO POČELO DA SE ODMOTAVA

Društvo -

Valjevskoj policiji juče je dala izjavu jedna od žrtva B. S., i to je prva zvanična prijava protiv nekadašnjeg urednika Petničkih svezaka, koji je, kako se sumnja, polaznice Istraživačke stanice fotografisao gole i opijao ih. Pretresom stana u kojem trenutno živi nađene su na stotine slika devojaka, među kojima i one eksplicitnog sadržaja. Devojka koja je odlučila da prva da iskaz policiji boravila je u Petnici pre 2013. godine. Ona je ispričala svoje traumatično iskustvo sa B. S. i rekla da ju je prinudio da se fotografiše naga.

Osnovno tužilaštvo u Valjevu juče je ponovo pozvalo sve maloletne osobe koje su nakon 2013. godine bile žrtve seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica da se jave tom tužilaštvu ili policiji u Valjevu. Bez svedočenja osoba koje smatraju da su oštećene i njihove identifikacije na fotografijama nagih devojaka zaplenjenih u stanu u kojem je B. S. živeo nemoguće je formirati prijavu za krivično delo i njegovog izvršioca, kao i pokrenuti istražni postupak, navodi se u saopštenju tužilaštva:

Manijak, Petnica
foto: Shutterstock, Privatna arhiva

- Poziv je upućen polaznicama koje su neki oblik seksualnog nasilja, uključujući i iskorišćavanje maloletnog lica za fotografisanje doživele nakon 2013. godine, jer je tada usvojen "Marijin zakon", kojim je propisano da krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju.

Iako su tokom naloženog pretresa stana u kojem B. S. živi pronađene eksplicitne fotografije koje potiču čak iz devedesetih godina prošlog veka, slučaj je zastareo i protiv njega ne može biti pokrenuta krivična prijava za posedovanje pornografskog sadržaja maloletnih lica, rekao je za Kurir advokat Denis Bećirić. On ističe da je podnošenje krivične za sada nemoguće, jedino ako se pojavi žrtva koja je seksualno uznemiravana 2013. ili kasnije, odnosno ako se ispostavi da postoji žrtva koju je B. S. silovao:

Zaštitnik građana

Ministarstvo da se izjasni o saradnji s Petnicom

Zaštitnik građana uputio je dodatni zahtev Ministarstvu prosvete za izjašnjenje o pravnom osnovu saradnje osnovnih i srednjih škola u Srbiji sa udruženjem građana Istraživačka stanica Petnica, kao i o uslovima za davanje finansijske podrške nadležnog ministarstva ovom i drugim subjektima koji se bave vannastavnim obrazovanjem dece.

- U slučaju da se pojavi žrtva koju je izvesni silovao, onda bi on mogao da dobije i kaznu zatvora od pet do 15 godina, ali pod uslovom da od tog slučaja nije prošlo više od 15 godina.

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track