Najnovije vesti

MOĆNA KRASUHA OSLEPLJUJE AGRESORA NA 300 KM: Evo šta bi Vojska Srbije dobila nabavkom ruskog sistema za ELEKTRONSKU BORBU (VIDEO)
Foto: Profimedia

naoružanje

MOĆNA KRASUHA OSLEPLJUJE AGRESORA NA 300 KM: Evo šta bi Vojska Srbije dobila nabavkom ruskog sistema za ELEKTRONSKU BORBU (VIDEO)

Društvo

Nabavkom ruskog PVO sistema "Krasuha" namenjenog za elektronsku borbu i protivoklopne rakete "Kornet" koja se u svojoj klasi smatra najboljom na svetu Vojska Srbije bi značajno ojačala odbrambenu moć.

To je ocenio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski komentarišući nedavne informacije da Srbija razmatra kupovinu "Krasuhe" i rakete "Kornet" od Moskve. Ambasador je istakao da bi u tom slučaju Srbija bila jedina zemlja u regionu koja raspolaže tim sredstvom za elektronsku borbu dok bi nabavka "Korneta" bio odličan izbor za Vojsku Srbije.

- Nama je "Krasuha" veoma važna zato što je u segmentu PVO jako dobra za borbu protiv dronova i aviona i svih niskoletećih ciljeva. To je sredstvo elektronskog ometanja i složen elektronski sistem koji je u kombinaciji s "Pancirom" nenadmašan u svojoj kategoriji - kaže Lazanski.

"Krasuha" elektronski štiti komandna mesta, grupisane kopnene snage, sisteme PVO, važne industrijske i strateške objekte. Sistem funkcioniše tako što analizira vrstu signala i ometa zračenje neprijateljskih radara.

U pitanju je mobilni sistem koji deluje u prečniku i do 400 kilometara, a može da ometa rad radara i na modernim avionima i da dezorijentiše navođene visokoprecizne rakete, ali i da blokira rad bespilotnih letelica.

Primera radi, sistem "Krasuha S4" može da na opasnoj blizini detektuje jurišnu protivničku avijaciju i ometa rad njene opreme.

Ta stanica "lovi" radarski signal aviona koji se približava, zatim ga analizira i blokira čime onemogućuje protivnika da nišani i puca, a uz pomoć jedinstvene opreme taj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti "Krasuhe" koja je svoju efikasnost pokazala i u Siriji.

- Ja sam u ruskoj vazduhoplovnoj bazi "Hmejmim" u Siriji 2015. godine gledao kako "Krasuhu" instaliraju i bila je upravo u kombinaciji sa "Pancirom". Ona se ne može porediti ni sa čim drugim zato što su u sredstvima elektronske borbe i elektronskog ometanja Rusi prvi u svetu - naglasio je ambasador.

Rusi u elektronskoj borbi najbolji na svetu

Rusi su, čak i prema priznanju eksperata NATO, u elektronskoj borbi otišli najdalje u svetu. U martovskom izveštaju američke Kancelarije za reviziju Vašington otvoreno priznaje da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru.

Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost u "stvarnoj upotrebi" ovih sredstava protiv SAD i drugih zemalja, ali se u izveštaju ne navodi o kakvim slučajevima se radi.

Ruski vojni eksperti ističu značaj sistema za elektronsku borbu jer ne samo da "oslepljuju" protivnika i remete rad njihovih sistema nego i omogućavaju i zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava.

Razvoj sistema "Krasuha" započeo je sredinom devedesetih, a uveden je u upotrebu 2012. godine. Istovremeno su razvijani sistemi "Krasuha-2" i "Krasuha-4".

"Krasuha-2" je analogna i instalira se u tri terenska vozila, a "Krasuha-4" digitalna i postavljena u dva vozila. Ima domet od 150 do 300 kilometara dok se taktičko-tehničke mogućnosti modernizovane verzije "Krasuhe-20" drže u tajnosti, ali se zna da ima domet do 400 kilometara.

Jedan od glavnih zadataka sistema je i neutralizacija letećih radara AVAKS bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

"Kornet" odličan izbor za Vojsku Srbije

Govoreći o mogućoj nabavci raketa "Kornet" Lazanski ističe da je to "vrhunski protivoklopni projektil koji probija oklop koji je ekvivalent metar pancirnog čelika".

- "Kornet" nismo imali do sada i on nam je neophodan pošto su protivoklopne rakete u našem sastavu većinom stare sovjetske "Maljutke" sa nekom vrstom modernizacije koju smo mi radili - kaže ambasador.

Rakete "Kornet" su toliko precizne i snažne da rade bukvalno po principu "jedan hitac - jedan tenk". Projektili su u stanju ne samo da potpuno probiju oklop deblji od jednog metra, nego i da unište bunkere, pa bi ovo pojačanje bilo veoma značajno za Vojsku Srbije.

- Probija oklope svih današnjih modernih tenkova. Apsolutno u svojoj kategoriji protivoklopnih raketa "Kornet" je najbolja raketa i to bi bio odličan izbor za našu vojsku - ocenio je Lazanski.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja