02:08

EPIDEMIOLOG: DELTA SOJ STIŽE U AVGUSTU

KURIR TELEVIZIJA

DELTA SOJ STIŽE U AVGUSTU! Epidemiolog najavio pogoršanje situacije, korona virus će ličiti na prehladu

Društvo -

Iako je situacija sa korona virusom sve bolja u našoj zemlji, epidemiji korona virusa ne nazire se kraj jer bi usled smanjenog obuhvata vakcinacije kod mladih, već u avgustu mogao da nas zadesi novi talas i to najopasnijeg soja do sada - delta soja!

Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, za Kurir televiziju kaže da je zamnimljivo to što je izvorni koronavirus kod nas i u Evropi izazvao prvi i drugi talas, a da je treći talas alfa soja, odnosno britanskog došao usled mutacije virusa.

"U isto vreme naučnici su otkrili beta, gama i deltu, indijski soj koji je sada prisutan i u našoj zemlji. Iako je povoljno epidemiološka situacija, plašimo se da će krajem avgusta doći do pogoršanja virusa, jer se smatra da će krajem avgusta delta soj biti dominantan u Evropi", naveo je epidemiolog.

On objašnjava da je delta soj, za razliku od svojih prethodnika, daleko zarazniji i za 60 odsto virulentniji.

"U kraćem vremenskom periodu će oboleti veći broj ljudi. Sam početak kliničke slike oboljenja kovida19 uzrokovan sa delta sojem se razlikuje od dosadašnjih jer su imali gubitak čula mirisa i ukusa, što kod delte nisu simptomi ni u prvih deset znakova bolesti. Bolest počinje sa glavoboljom, gušoboljom i zapušenosti nosa. Osoba misli da je prehlađena i prenosi na osobe iz okruženja", priča Bohucki i upozorava da bolest može da ima čitav niz komplikacija: upalu pluća i smrt.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:31

PRETI NAM LAMBDA SOJ KORONE, A MLADI ODBIJAJU DA SE VAKCINIŠU: Masku nose estetski, a stranci HRLE na naše punktove po vakcinu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track