Najnovije vesti

HRVATI OPET PRISVAJAJU TESLU! Žele njegov lik na kovanicama evra: Istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio
Foto: Profimedia

rasprava o motivima

HRVATI OPET PRISVAJAJU TESLU! Žele njegov lik na kovanicama evra: Istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio

Društvo

Da li lik Nikole Tesle treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog evra, pitanje je o kom se poslednjih dana intenzivno raspravlja u hrvatskoj javnosti.

- To je istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Evropi - samo je deo statusa na Fejsbuku, svojevrsnog apela hrvatskoj vladi, dizajnera Davora Brukete.

A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Kabinet predsednika Republike Hrvatske, koji je od samog početka učestvovao u radu Komisije Hrvatske narodne banke, a koja je već na svojoj prvoj sednici 19. marta pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju predloge za odabir rešenja za hrvatsku kovanicu evra, piše Večernji list.

- Kabinet predsednika Republike još sredinom aprila, pre druge sednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica evra ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik - objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, predsednikov savetnik koji je bio i predstavnik Kabineta predsednika u HNB-ovoj komisiji.

Nakon što su sve institucije zastupljene u radu Komisije dostavile predloge, sprovedena je anketa među članovima Komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rešenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savetovanju koje traje do 22. jula između pet predloženih (šahovnica, karta Republike Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik).

U javnom savetovanju građani mogu predložiti i šesti motiv, o kojem će se takođe raspravljati.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja