POSAO ZA 66 NOVOZAPOSLENIH: Obeleženo 182 godine vojne sanitetske službe
Foto: Ministarstvo odbrane

svečanost ispred vma

POSAO ZA 66 NOVOZAPOSLENIH: Obeleženo 182 godine vojne sanitetske službe

Društvo -

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanosti povodom 182 godine od osnivanja vojne sanitetske službe na Vojnomedicinskoj akademiji. Vojno zdravstvo danas je ojačano i za 66 novozaposlenih, kojima je ministar Stefanović uručio rešenja o prijemu u stalni radni odnos. Čestitajući im praznik, on se zahvalio svim pripadnicima vojnog zdravstva na njihovom požrtvovanom radu u prethodnoj godini, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Malo je reći hvala za sve što ste vi uradili. Sistem vojnog zdravstva izbrisao je granice šta je moguće, a šta je nemoguće. Za vojno zdravstvo više nema ništa što je nemoguće, dakle sve može da se uradi. Uspeli ste da odgovorite na sve izazove i na one koji su bili tradicionalni i na potpuno novi koji je zahvatio ceo svet, kovid19 – ocenio je ministar Stefanović. On je istakao da su svi ljudi u sistemu vojnog zdravstva, bez obzira na kojoj poziciji, svojim efikasnim i požrtvovanim radom pokazali da su istinski heroji.

Kako je rekao, boriće se za njih, kao što su se pripadnici vojnog zdravstva borili za zdravlje svakog čoveka ove zemlje: Borićemo se da imate bolje plate, borićemo se da imate više opreme i tehnike, da imate bolje uslove rada, a vi samo nastavite da radite kao i do sada. Borite se za živote, borite se za zdravlje ljudi, borite se za svakog čoveka u ovoj zemlji koji kod vas dolazi sa željom da bude zdrav.

Vojna sanitetska služba
foto: Ministarstvo odbrane

Zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Radivoje Anđelković podsetio je da je za Dan sanitetske službe određen 30. jul 1839. godine, kada je za štabnog doktora u Glavnom vojnom štabu postavljen doktor Emerih Lindenmajer. - Ta služba, tokom celog postojanja rukovodila je najhumanijom od svih zapovesti - pomozi bližnjem svom. Od tog vremena do danas, u srpskoj vojsci postoji i funkcioniše sanitetska služba i to kao aktivna podrška i obezbeđenje u najtežim situacijama, u osam velikih ratova koje je od tada vodio srpski narod i srpska vojska – naglasio je pukovnik Anđelković.

- Na osnovu objektivnih procena može se zaključiti da sanitetska služba predstavlja dragocen resurs Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na unutrašnjem i međunarodnom planu. Aktuelna situacija i rezultati postignuti u borbi sa Kovidom 19 još jednom su pokazali snagu i značaj vojne sanitetske službe za našu državu i narod. Ova borba još nije gotova i pred nama su novi izazovi vezani za sprovođenje vakcinacije stanovništva, kao jedine mere koja sigurno čuva živote ljudi, a ako zatreba i ponovno hvatanje u koštac sa masovnim lečenjem obolelih od Kovida 19 – zaključio je pukovnik Anđelković.

Rešenje o prijemu u stalni radni odnos danas je dobio i medicinski tehničar Marjan Salijević koji ističe da je zahvalan Ministarstvu odbrane i VMA na šansi koju su mu pružili da posle tri godine rada po ugovoru, bude primljen za stalno.

- Presrećan sam zato što sam dobio rešenje za stalno u ovako ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi. Poslednje tri godine radim ovde kao medicinski tehničar, kao vojnik po ugovoru. Ovo je velika šansa koju su mi Ministarstvo odbrane i VMA pružili. Prve dve godine staža radio sam na opštoj hirurgiji u VMA, a poslednjih godinu i po dana radim u kovid centru VMC „Karaburma“, gde sam stekao veliko iskustvo i dosta kolega sa kojima sam postao prijatelj – rekao je Salijević.

Rešenje je danas uručeno i diplomiranoj pravnici Miljani Stamatović, koja ističe da je za nju važno što će se zaposliti u vojnomedicinskoj ustanovi, budući da potiče iz vojničke porodice.

- Radiću u pravnoj službi. To će biti moj prvi posao, tako da sam posebno uzbuđena i zbog toga. Ovo mi jako znači zato što imam malo dete i što sad konačno možemo da planiramo budućnost. Više nema neizvesnosti, tako da je ovo važan dan i za mene i za moju porodicu – poručila je Stamatović. Svečanosti su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i pripadnici Uprave za vojno zdravstvo i VMA.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track