03:23

ISPOVEST NEVENE MITIĆ KOJA JE BILA ŽRTVA TRGOVINE LJUDIMA: Pobegla sam od kuće jer je bilo mnogo nasilja, pa POSTALA ROB!

KURIR TELEVIZIJA

VEROVALA SAM DA ĆU SE SPASITI NASILJA I SIROMAŠTVA, A POSTALA SAM ROB: Potresna ispovest Nevene, žrtve trgovine ljudima! VIDEO

Društvo -

U prvih šest meseci u Srbiji je zvanično identifikovano 26 žrtava trgovine ljudima, od kojih su 15 bili žrtve seksualne eksploatacije, a procenjuje se da su te cifre bar 10 puta veće.

U većini slučajeva reč je o ženama. Žrtve trafikinga, odnosno one koje uspeju da se spasu, retko javno govore o svom iskustva. Nevena Mitić je odlučila da podeli pakao kroz koji prosla sa citavim svetom, kako bi se skrenula pažnja javnosti da od ove pojave nema zaštićenih.

Crveni krst Srbije će, u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, danas obeležiti Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima, pod sloganom: Ja nisam na prodaji - stop trgovini ljudima.

Trgovina Ljudima
foto: Kurir Televizija

Andriana Radoičić iz udruženja NVO Atina izjavila je da su žrtve trafikinga uglavnom žene i devojčice:

- Nisu u pitanju sve devojke i devojčice, već one koje dolaze iz rizičnih grupa. Jedna od rasprostranjenih predrasuda su da su one lakoverne i naivne pa da zbog toga završe u toj situaciji što zapravo i nije tačno. One imaju ograničene mogućnosti da svoje potrebe zadovolje na način na koji to radimo mi i vi i one zbog želje za boljim životom ulaze u ritične odnose. S druge strane, ono što ne dostaje u njihovom prethodnom životu, jeste široka mreža socijalne podrške. Mnoge od njih su svedokinje nasilja ili su same trpele nasilje i mahom dolaze iz neprimerenih sredina - rekla je Radoičićeva.

Trgovina Ljudima
foto: Kurir Televizija

Nevena Mitić je bila žrtva trgovine ljudima kao mlada devojka koja dolazi iz siromašne porodice:

- Nisam imala ničiju podršku i samo sam želela da imam neki bolji život, dolazim iz kuće gde je bilo suviše nasilja, samo sam želela priliku da nađem miran život. Bila sam žrtva manipulacije, zaljubila sam se, mislila da je to bilo ono pravo, ali zapravo je to bilo ulaz u trgovinu ljudima - rekla je Mitićeva.

Trgovina Ljudima
foto: Kurir Televizija

- Bilo mi je bitno samo da odem iz kuće u kojoj je bilo nasilja. I njemu je bilo lako da manipuliše sa mnom. Verovala sam da ću se spasiti nasilja i siromaštva a postala sam rob. Kada sam otišla u Holandiju živela sma još gore, prošla sam strašne dve godine. Čim smo pošli iz Niša znala sam da mi se sprema nešto strašno i da nemam izlaza. Čekala sam dve godine svojih pet minuta i izvući ću se iz pakla. Nisam smela nigde da pođem sama, ali verovala sam da će doći neko i spasiti me.

Nema goreg momenta za mene nego kada shvatiš da si ti jednostavno rob, sam na ovom svetu i da nemaš izlaza, to je najteži momenat u mom životu, rekla je Nevena

Nevena je jedna od žrtava, a kako je navela izvršmna direktorka Partneri Srbija Ana Toskić Cvetinović dodala je da su 8 od 10 devojčice koje završe u trgovini ljudima:

- Ono što je specifično za Nevenin slučaj jeste da je ona jedna od retkih koja je izašla iz tog začaranog kruga, koja govori o tome i kaže da je iz toga izašla jača i da je njeno iskustvo dragoceno za druge da ga čuju - rekla je Ana Toskić Cvetinović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:37

NOVO NASILJE NA ULICAMA BEOGRADA: Šutirao devojku na Voždovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track