ZNATE JE KAO ŽENU POLITIČARA OD KOG JE MLAĐA 36 GODINA Sa samo 4 bila u izbegličkoj koloni a majku pronašla 17 godina kasnije
Foto: AP Printscreen, Privatna Arhiva

OVO JE NJENA POTRESNA ISPOVEST

ZNATE JE KAO ŽENU POLITIČARA OD KOG JE MLAĐA 36 GODINA Sa samo 4 bila u izbegličkoj koloni a majku pronašla 17 godina kasnije

Društvo -

Uspešna mlada žena i supruga člana Krunskog saveta Predraga Markovića, koja pleni pažnjom gde god se ovaj bračni par pojavi, prošla je težak put od kolone prognanih Srba do Belog dvora, čiji je čest gost

Iako je imala nepune četiri godine, Vesna Marković dobro pamti kad su joj iz ruku oteli medu Srećka, pamti jauke majki, traktor i kolonu... Iako danas živi u Beogradu i redovan je gost svih događaja na Belom dvoru, Markovićeva nije zaboravila Baniju i kako je došla u Srbiju.

foto: privatna arhiva

Kod Vesne je sve počelo s ratom. Majka, praktično još devojčica od 17 leta, na svet je donosi novembra 1991. Otac Vasa, Krajišnik, na položajima je, gde bi drugde. Mlada majka ne može sve da podnese, odlazi. Srešće je Vesna tek 17 godina kasnije. A kad se prvi put probudi u majčinom zagrljaju, biće već udata žena, i biće to u Beču. Ipak, ne ljuti se. Majka joj je dala život i dve polusestre. A podigla ju je baka Milja, ispričala je Vesna Marković za Kurir u svojoj ispovesti koju smo objavili pre dve godine.

Bajkica, kako je zove, najvažnija žena u njenom životu. Žena čiji je rođendan 4. avgusta, na taj strašni dan kada su pokupili samo dokumenta i najnužnije i seli na traktor. Dan kada je devojčica od četiri godine s babom i dedom krenula u nepoznato. I dan kada će, tri godine kasnije, u Srbiji pokopati dedu Kuzmana, onog što ju je ljuljao u krilu pod orahom rodne Banije, onog što je 17 dana vozio traktor od Gradca kraj Gline do Donjeg Crniljeva pored Koceljeve.

foto: Žika Slika

- Kažu da prve događaje pamtimo tek u petoj godini života, „Oluja“ je onaj izuzetak koji potvrđuje pravilo. Tih 17 dana obeležile su suze, granate, jauci majki koje su gubile i tek rođenu decu na prikolici. Gađanje i presecanje kolone, bolest, glad, strah...

Koga da krivim što i danas sanjam kako mi iz ruku otimaju medu Srećka! Što se budim okupana znojem zbog scena iz kolone! Koga za bakine suze koje je lila jer nismo znali šta je s tatom dok nismo stigli u Šimanovce - priča za Kurir Vesna.

foto: privatna arhiva

Hapšenje oca

Da nijedna nevolja ne ide sama, pokazalo se dvadesetak dana po dolasku u Srbiju. U cik zore, kako kaže, oca Vasu srpska policija hapsi i odvodi u Erdut.

- Tamo ga zlostavljaju, ranjavaju, vređaju. Ipak uspeva, izmaltretiran do neprepoznatljivosti, da pobegne. Posle toga, moj otac nikada više nije bio isti - priča Vesna.

foto: privatna arhiva

„Oluju“, ipak, pamti i po nečem lepom - rodio joj se brat od tetke Predrag. A jedan drugi Predrag će, 20 godina kasnije, postati centar Vesninog života - Predrag Marković, poznati političar, član Krunskog saveta.

Devojčica s Banije

- Predrag je moj životni saputnik, moja najveća podrška u životnim olujama - kaže Vesna, koja ne haje što novinske stupce pune pričama kako je muž 36 godina stariji od nje.

foto: Facebook

Gde god se pojave, drže se nasmejani za ruke, a redovni su na brojnim događajima kod prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine u Belom dvoru.

foto: privatna arhiva

Vesna je završila ekonomiju, radi na radiju, uživa s Predragom, ali je i često na okupljanjima Banijaca i Krajišnika. U dvorište rodne kuće kročila je 2012, prvi put posle „Oluje“.

- Nikada neću zaboraviti da sam devojčica s Banije koja je došla na traktoru u koloni i kad budem imala decu, uvek ću im govoriti da je i Banija njihov dom, kao što je danas Srbija moj dom - kaže Vesna.

Suprug
foto: Facebook
PREDRAG MARKOVIĆ: NAJVREDNIJE IZ HRVATSKE ZADRŽAO SAM ZA SEBE

Predrag Marković ne voli previše da priča o privatnom životu, a sada ima samo jednu rečenicu:

- Kao ministar kulture 2012. potpisao sam sporazum o povratku kulturnih dobara u Hrvatsku, a 2015. ispostavilo se da sam najvrednije zadržao za sebe.

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track