SJAJNA VEST ZA PACIJENTE KOJI IMAJU LEUKEMIJU: Beograd više nije jedina šansa za njih, na ovo se čekalo GODINAMA
Foto: Printscreen Tv Prva

BORBA PROTIV TEŠKE BOLESTI

SJAJNA VEST ZA PACIJENTE KOJI IMAJU LEUKEMIJU: Beograd više nije jedina šansa za njih, na ovo se čekalo GODINAMA

Društvo -

Cilj akcije je prikupljanje novih davaoca trombocita i donora matičnih ćelija

Predrag Slijepčević uspeo je da preživi leukemiju četiri puta, tačnije jednu leukemiju i njena tri relapsa. Uspeo je da preživi kada je to bilo gotovo nemoguće i lekari ga posmatraju kao fenomen i jedan od retkih slučajeva u medicini ove vrste.

On je danas predsednik Udruženja pacijenata za pomoć obolelim od akutnih leukemija "Leuka", koji se bori za sve one pacijente kojima su pre svega potrebni trombociti u borbi protiv ove teške bolesti.

Slijepčević je objavio sada sjajne vesti. Naime, rekao je da više neće stati, kada se sada krenulo sa jednom velikom akcijom.

Kako je rekao, prikupljanje dobrovoljnih davaoca trombocita i donora matičnih ćelija više nisu periodična delatnost Leuke, već svakodnevna aktivnost. 365 dana godišnje.

Dugo sam zamišljao taj dan, kada ću to moći i javno da objavim, i evo, stigao je.

Naime, uz pomoć sponzora Leuka sada u šest gradova ima mogućnost izdvajanja trombocita i davanja uzorka krvi za Registar matičnih ćelija.

Ti gradovi su Subotica, Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Užice i Niš, i u njima će Leuka u saradnji sa lokalnim Zavodima za transfuziju da organizuje prikupljanje novih davaoca i donora.

Akcija počinje u petak, 6. avgusta i to u Subotici.

Vremenski raspored: Upis u Registar donora matičnih ćelija, Od 17 do 20 časova u saradnji sa Opštom bolnicom Subotica, Odeljenje za transfuziju krvi na Velikoj terasi, Palić

18h -Otvaranje. Dr. Balint Pastor Koncert-Žiga Pala, Molnar Viktora i Nemet Đerđa Izložba slika Katarina Stanojlivić 19h-Tribina ”Značaj doniranja matičnih ćelija“, Melinda Toth Demek, PredragSlijepčević

Letnja Scena 19h-Neko to od gore vidi sve Koncert dueta “ Miša i Đura” posvećen Đorđu Balaševiću.

Akcija obuhvata izložbu radova pacijentkinje nastalih za vreme transplantacije matičnih ćelija, koncerte i tribinu.

Cilj akcije je prikupljanje novih davaoca trombocita i donora matičnih ćelija.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track