LAZANSKI JE POSLEDNJI INTERVJUISAO ČAUŠESKUA PRE NEGO JE STRELJAN: Predsednik Rumunije tražio da NE OBJAVI jednu važnu informaciju
Foto: Printscreen

zapisano u istoriji

LAZANSKI JE POSLEDNJI INTERVJUISAO ČAUŠESKUA PRE NEGO JE STRELJAN: Predsednik Rumunije tražio da NE OBJAVI jednu važnu informaciju

Društvo -

Miroslav Lazanski preminuo je 4. avgusta u 71. godini u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara. U svom životu bavio se različitim političkim i vojnim temama, a svaki njegov tekst izuzetno je popraćen - jedan će zauvek ostati u istoriji.

Ono što je poznato je da je rumunski predsednik i diktator Nikolaje Čaušesku pre smrti poslednji intervju tada dao upravo ratnom novinaru Miroslavu Lazanskom. Tada mu je, otkrio je Lazanski pre nekoliko godina, rekao nešto što će zauvek pamtiti...

"Ja sam 1989. godine bio poslednji novinar koji je intervjuisao Nikolaja Čaušeskua za zagrebački 'Danas" kad sam za njih radio. Razgovarao sam sa njim u avgustu mesecu u njegovoj letnjoj rezidenciji i rekao sam mu: 'Imam utisak da vas je Gorbačov pustio niz vodu", a on kaže: 'Da, to je tačno. Pustili su me. Sovjetski savez me je pustio niz vodu'", pričao je ovu anegdotu Lazanski, pa dodao:

"Pitao sam ga da li mogu ja da to napišem u intervjuu, a on kaže: 'Ne, nemojte. Mi smo još uvek socijalistička porodica, prljave stvari se nikada ne iznose van porodice'", otkrio je on.

Miroslav Lazanski je prethodno pričao kako se bio razočarao izgledom letnje rezidencije nedaleko od Bukurešta, a otkrio i da je ubijeni rumunski predsednik bio paranoičan i imao fobije.

"Razočarao sam se, jer sam očekivao raskoš o kojoj su svi pričali, a zapravo je oko mene bio socrealizam, kao da sam ušao u neko sindikalno odmaralište. Bio sam nervozan, jer nisam smeo da unesem svoj kasetofon i fotoaparat. Uoči sastanka sam slučajno posekao prst na koverti i Rumuni su počeli da se hvataju za glavu, jer je Čaušesku imao fobije.

Njega je Fidel Kastro, recimo, uverio da će ga CIA otrovati pomoću odeće, i specijalne jedinice vojske su svaki dan šile celokupnu garderobu. Bio je veoma vitalan za svoje godine, pričao sam sa njim dva časa i petnaest minuta, intervju je bio dobar", pričao je Lazanski, a nakon Nikolajeve smrti se šalio da mu je "propalo letovanje", jer mu je bio obećao odmor u njegovoj vili na Crnom moru.

Užasan kraj Čaušeskua i njegove supruge Elene

Iste godine kada je Lazanski razgovarao s njim, 22. decembra 1989. Čaušesku je sa suprugom Elenom helikopterom pobegao iz Bukurešta, najpre u njegovu rezidenciju u Snagovu, a odatle u Trgovište, gde ih je uhvatila lokalna policija. Nakon nekoliko sati čekanja (verovatno dok policajac na osnovu vesti sa radija nije zaključio koja opcija ima više šansi za pobedu), predati su vojsci. 25. decembra vojni preki sud osudio ih je na smrt po raznim optužbama, od nelegalnog bogaćenja do genocida. Streljani su u Trgovištu. Pre nego što su ubijeni, Čaušesku je otpevao deo "Internacionale" i rekao da će istorija pokazati da je on bio u pravu. Njegova supruga vikala je prisutnima da idu dođavola.

Suđenje i izvršenje kazne su snimljeni video-kamerom. Snimak je munjevitom brzinom obišao svet, a rumunska televizija ga je prikazala nekoliko dana kasnije.

Grob Čaušeskuovih, zvanično, ne postoji. Na grobnici gde su sahranjeni stoje imena dva generala sa datumom smrti koji odgovara datumu smrti bračnog para Čaušesku. Država je odbila sve zahteve porodice i sledbenika da se posmrtni ostaci prenesu u neki mauzolej ili crkvu i da im se grob obeleži.

Mesto gde je streljan bračni par Čaušesku u Trgovištu otvoreno je za posete turista.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track