DANAS SLAVIMO ĐAKONA KOGA SU SVIREPO MUČILI ZBOG VERE: Prema predanju žene imaju SUDBONOSNU OBAVEZU čim se probude
Foto: Mondo/Stefan Stojanović

spc

DANAS SLAVIMO ĐAKONA KOGA SU SVIREPO MUČILI ZBOG VERE: Prema predanju žene imaju SUDBONOSNU OBAVEZU čim se probude

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Sveti mučenik i arhiđakon Evplo bio je đakon u Katani. Car Dioklecijan poslao je jednom prilikom na Siciliju vojvodu Pentagura da uništi hrišćane ako ih tamo nađe. Pentagur međutim nije našao nijednog jer su se malobrojni hrišćani sakrili od gonitelja i nisu se izjašnjavali o veri.

Tada je neko optužio Evpla da ide sa "nekom knjigom" kod tajnih hrišćana i čita im tu knjigu. Ta knjiga je bila Jevanđelje.

Pošto su ga ubrzo izveli na sud obesili su mu knjigu o vrat i odveli ga u tamnicu. Posle sedam dana koje je proveo u tamnici gladujući predat je na mučenje. Kada su ga tukli gvozdenim motkama Evplo je rugajući se sudiji mučitelju rekao:

- Bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš pronađi druge, ljuće, jer su ove kao igračka.

Najzad su izveli Hristovog mučenika na gubilište. Tada je sveti Evplo otvorio sveto Jevanđelje i čitao je iz njega dugo narodu. Mnogi su se obratili u Hristovu veru, a sveti Evplo je posečen 304. godine i preselio se u Carstvo nebesko.

Govori se da su njegove mošti, koje leže u jednom selu blizu Napulja, čudotvorne i da imaju isceljivačku moć.

Predanje kaže da ujutru čim ustanu žene moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je greh gordosti ono čega se moraju odreći kako bi izbegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track