KAKO DA KORISTITE KUĆNE UREĐAJE, A DA ZNATNO SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: Jedna stvar je ključna
Foto: Profimedia

PRAKTIČNO

KAKO DA KORISTITE KUĆNE UREĐAJE, A DA ZNATNO SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: Jedna stvar je ključna

Društvo -

Svakom domaćinstvu velika stavka u kućnom budžetu svakako su računi. A za glavu se najčešće hvatamo kad stigne račun za struju.

Postoje kućni aparati bez kojih ne možemo da funkcionišemo u savremeno doba, ali postoje načini da ih koristimo bez razlike, ali sa znatno manjom potrošnjom. Cake uvek postoje! Na primer, na potrošnji klima-uređaja možete uštedeti tako što ćete smanjiti temperaturu hlađenja. Na samo jednom stepenu niže možete uštedeti oko tri odsto struje. Isto tako, ukoliko veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Gašenje šporeta ili rerne nekoliko minuta pre kraja kuvanja je ušteda, a hranu bez problema možete kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi.

Veliki potrošači struje u kući su frižider i zamrzivač, jer su uključeni stalno. Ipak, uštedećete ako podesite da temperatura hlađenja bude stepen-dva bliže nuli. Takođe, zamena običnih sijalice štedljivim ili LED sijalicama je mudar potez jer one troše do 80 odsto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih. Dakle, mogućnosti za uštedu ima dosta, samo treba znati.

veš mašina, pranje, čišćenje
foto: Profimedia

Veš-mašina

Perite na 40 umesto na 60 stepeni

Mašina za veš spada u red većih potrošača. Ukoliko je koristi četvoročlana porodica i uključuje je svakodnevno, ona je značajna stavka u pumpanju računa.

U proseku troši između kilovat i kilovat i po, a ako joj treba dva sata da završi, potroši i tri kilovata struje. Tako trošeći, domaćinstvo samo za pranje veša daje 720 dinara. Ipak, može da se "ućari" neki kilovat ako, na primer, veš koji se otkuvava perete na 60 umesto na 90 stepeni, a šareni na 40 umesto na 60 stepeni, i koristite kraće programe.

Frižider, čovek
foto: Shutterstock

Frižider i zamrzivač

Temperatura hlađenja malo bliže nuli

Frižider i zamrzivač snage od 200 do 400 vati potroše oko četiri kilovata dnevno, to jest oko 1.200 dinara mesečno.

Da biste trošili što manje struje, potrebno je da ih redovno otapate i uklanjate led iz njih, da termostat bude podešen na što višu temperaturu koja je dovoljna da se namirnice ne kvare, odnosno da temperatura hlađenja bude nešto bliže nuli.

bojler
foto: Shutterstock

Bojler

Palite ga samo noću

Zanimljiva je činjenica da je bojler potrošač koji potroši oko 15 odsto električne energije u domaćinstvu. Kada bojler stalno radi, on troši oko 2.000 vati na sat. Racionalisanjem može ipak da se uštedi. Naime, ako se on stavi na 50 odsto snage, trošiće kilovat na sat.

Ako radi stalno, grejač se gasi kad dođe do zadate temperature. Bojler inače dnevno troši sedam kilovata, što je 210 kilovata mesečno, te tako izađe da u proseku porodica na potrošnju tople vode da čak 1.260 dinara. Ušteda može da se napravi ako se pali samo noću.

Šporet

Isključite ringlu deset minuta pre kraja kuvanja

Što više kuvate, to će više da vas košta! Električni šporet snage jednog do tri kilovata za 20 do 60 minuta potroši jedan kilovat struje. Ako ga koristite svakodnevno po dva sata, na to mesečno ode i 2.000 dinara. Ipak, i tu može malo račun da se "krajcuje", samo treba malo discipline. Na primer, isključivanje rerne i ringle pet do deset minuta pre nego što je jelo gotovo jedna je od caka, a uvek treba koristiti šerpe koje su prečnikom približne prečniku ringle i šerpe s duplim dnom.

Mašina za sudove

Podesiti na kraće pranje

Oni koji u kući imaju mašinu za sudove znaju da ona troši otprilike koliko mašina za pranje veša. I one u proseku troše između kilovat i kilovat i po. Za smanjenje računa kod njih je caka takođe u promeni programa i dužine vremena pranja. Ako vam sudovi nisu baš masni, uvek možete smanjiti temperaturu i dužinu pranja, i tako potrošiti manje električne energije.

Rasveta

Štedljive sijalice baš štede

LED sijalice, ukoliko ih zamenite u celoj kući, jesu možda iznenadni visoki trošak, ali dugoročno na računu na njima možete da uštedite i do 500 dinara mesečno. Primera radi, ukoliko živite u stanu od 50 kvadrata i svuda imate LED sijalice, onda potrošnja iznosi oko 80-90 kilovata mesečno, što je znatna ušteda za budžet

Lepota košta

Fen i figaro ozbiljni potrošači

Nikada ne biste rekli, ali uređaji koje sve žene koriste zapravo su veliki potrošači. Naime, fen za sušenje kose, presa za peglanje i figaro za uvijanje troše čak dva kilovata na sat. Ukoliko je domaćinstvo pretežno žensko, može se tu nakupiti znatno veća potrošnja nego da je domaćinstvo pretežno muško.

Razlike su bitne

Uređaji sa oznakom A+++ troše 60 odsto manje struje

Najefikasnija klasa energetskih uređaja je A klasa. U okviru A klase mogu se koristiti i tri dopunske klase koje označavaju veću efikasnost uređaja A+, A++ i A+++. Uređaji energetske klase A+++ troše čak 60 odsto manje električne energije u odnosu na energetsku klasu A. Prema tome, prilikom kupovine uređaja obavezno obratite pažnju na ovaj detalj.

Trofazna struja skuplja, posebno ako uđete "u crveno"

Za one koji imaju monofaznu struju cena po kilovatu u zelenoj zoni (po najnižoj potrošnji) je 5,607 dinara, dok je ulazak "u crveno" papren i jedan kilovat tada košta čak 16,821 dinar. U plavoj, srednjoj zoni, cena za kilovat je 8,410 dinara, stoji na sajtu EPS.

Oni koji imaju trofaznu struju moraju malo više da plate. U zelenoj zoni, za potrošnju do 350 kW cena za jedan kilovat je 6,408 dinara, za srednju, plavu zonu je 9,612 dinara, a najskuplja, crvena zona je čak 19,224 dinara po potrošenom kilovatu. Prema rečima jednog električara, razlika između monofazne i trofazne struje je u brzini, jer će, primera radi, voda pre provreti onima koji koriste trofaznu struju nego monofaznu.

Podmukli kradljivci

Troše struju i kad su isključeni

- Televizor

Pritiskom na dugme za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja. Možete ga isključiti jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

- Digitalni TV prijemnik

Kad isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate posebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan

Punjač za telefon

Gotovo svi ostavljaju punjač u utičnici i posle punjenja telefona. Trošak koji napravi sam punjač nije veliki, ali postoji. Procena je da tako troši 1,2 vata na dan.

- Uređaji sa satom

Mikrotalasne pećnice, muzička linija, DVD plejeri - svi oni pokazuju vreme kada su isključeni i tako troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino je rešenje isključiti ih iz struje.

- Računari i laptopovi

Oni rade u pozadini čak i kad su isključeni, pa vam tako kradu 96 vati na dan. Isključivanje iz struje tu je jedini lek. Ako ih držite na stend-baju, potrošnja je još veća.

Kurir.rs/ Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track