Najnovije vesti

NOVI UDAR NA SRPSKE SVETINJE U CRNOJ GORI! Crnogorski istoričar napada: SPC uzurpirala manastire!
Foto: screenshot

POLITIKA

NOVI UDAR NA SRPSKE SVETINJE U CRNOJ GORI! Crnogorski istoričar napada: SPC uzurpirala manastire!

Politika

Novak Adžić, inače blizak DPS, izneo potpuno neutemeljeno tumačenje istorije, na šta mu Čedomir Antić odgovara da je SPC u Crnoj Gori starija od crnogorske države

Crnogorski pravnik i istoričar Novak Adžić, inače blizak DPS Mila Đukanovića, tvrdi da su sve crkve i manastiri u Crnoj Gori u vlasništvu te države, a ne SPC, koja ih je, kako kaže, uzurpirala. On tu tezu objašnjava citirajući brojne zakone još iz perioda 19. veka. No, srpski istoričari ga opovrgavaju činjenicom da je sama SPC u Crnoj Gori starija od crnogorske države.

Novak Adzic
foto: Screenshot

U opsežnom autorskom tekstu na crnogorskom portalu Aktuelno, Adžić, između ostalog, navodi da je u "svojinsko-pravnom smislu jasno da je Knjaževina Crna Gora, odnosno njena suverena državna vlast, imala naredbodavnu snagu kojom je, svojoj potčinjenoj crkvenoj vlasti, zapovedila da manastirska imanja da pod zakup".

- U građanskom pravu u zakup može dati stvar samo onaj ko je njen vlasnik, ko njome raspolaže, a u konkretnim slučajevima suštinski svojinski zakupodavac bila je država, a ne crkva (preko koje su se imanja davala u zakup). Utoliko pre, jer je država, tada, naredila, a crkva izvršila, i to da se prihodi dobijeni od davanja u zakup manastirskih poseda koriste, kako za izdržavanje klera, tako i za razvoj prosvete (škola) u Crnoj Gori, koje su bile pod vlašću i u službi države Crne Gore i njenih podanika - piše Adžić.

Cetinjski manastir, Cetinje
foto: Profimedia

Posebno obrazlaže da Cetinjski manastir, gde bi ovog vikenda trebalo da se ustoliči mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, ne pripada SPC.

- Današnjoj Crkvi Srbije, odnosno MCP SPC, Cetinjski manastir ne pripada, već je ona njegov uzurpator, jer ona u odnosu na njega i njegovu imovinu nema pravno vlasništvo, svojinu, niti bilo koja vlasnička prava. Svojina Cetinjskog manastira je pravno, zakonski Prijestonice Cetinje - naveo je on.

Istoričar Čedomir Antić ističe da Novak Adžić spada u one intelektualce koji vode aktivan dijalog s prošlošću.

Čedomir Antić, Branko Lukić, usijanje dana
foto: Kurir

- On prošlosti diktira. Ova mu ne odgovara, a onda on, čitajući te diktate, saznaje o prošlosti. Crkva je, za razliku od Crne Gore, postojala kao pravno lice proteklih 101 godinu, tu činjenicu je država nekada osporavala, nekada je prihvatala i u poslednjih nekoliko decenija ona manje-više tu činjenicu, koja je starija i od SPC i Crne Gore i koja seže duboko u srednji vek, faktički prihvata. Da je ne prihvata, ne bi Milo Đukanović na ovaj način pokušao da otme svetinje od SPC i verujućeg naroda u Crnoj Gori - kaže Antić.

Napominje da je misao Novaka Adžića duboko oslonjena i na jedno potpuno detinjasto, sebično uverenje da su načela ljudskih prava isto što i njegov lični egoizam i nacionalna fantazmagorija.

Kurir.rs/I. Ž. Foto/Source:Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja