01:38

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

KURIR TELEVIZIJA

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

Društvo -

Vlada Kine ušla je u sukob sa tinejdžerima i zabranila im da provode više od tri sata nedeljno ispred računara. Većina roditelja dobro zna koliko je teško ubediti decu da ne koriste prekomerno telefon ili tablet, i da manje vremena provode uz video-igrice i društvene mreže, a više uz knjigu ili neku aktivnost na otvorenom.

Uglavnom se slažu da bi deci i maloletnici trebalo ograničiti vreme, ali su svesni da je to teško izvesti u praksi.

"Lično imam dvoje dece od šest i deset godina i ograničio sam im", kaže jedan od očeva.

"Ne igraju se više, ne izlaze napolje, sve vreme su za telefonima i kompjuterima", kaže majka.

Gejmerka Milica Leštarić, poznatija kao Kovalska, smatra da je od ograničavanja važnija edukacija, da deca znaju da na različite načine provode slobodno vreme.

Kavalska
foto: Kurir Tv

"Uvek sam imala društveni život, uvek sam se bavila sportom, čak sam i instruktor orijentalnog plesa. Nije 100 odsto gejming i to je bitno da roditelji znaju" navodi ona.

Milan Kuzmanović, saradnik Centra za društvenu stabilnost smata da su ograničenja koja su uspostavljena u Kini teško primenljiva na druge zemlje u svetu.

"Druge države nemaju tehnološke sposobnosti ni ljudske sposobnosti da sprovode takvu vrstu odluke. Internet, kao i međuljudski odnosi su ustrojeni na takav način da odluke centralne vlasti sprovedete do običnog čoveka.", objašnjava on i dodaje da se suština ove odluke odnosi prvenstveno na roditelje, kako bi provodili kvalitetnije vreme sa svojom decom

Bonus video:

00:08

NEMA ŠMINKE, NEMA FILTERA: Baka Prase krišom snimao devojku NESPREMNU, ovako izgleda u PRIRODNOM izdanju! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track