SKANDAL! KRIPTO DRAŽA: U Čičinom domu ilegalno rudarili kriptovalutu i napravili račun za struju od 22.000 evra!
Foto: Shutterstock

NEVEROVATNO

SKANDAL! KRIPTO DRAŽA: U Čičinom domu ilegalno rudarili kriptovalutu i napravili račun za struju od 22.000 evra!

Društvo -

Ni kriv ni dužan, čiča Draža Mihailović umešan je pre koji dan u svojoj rodnoj Ivanjici u skandal s rudarenjem kriptovaluta.

U staroj drvenoj kući u samom centru, koju u Ivanjici svi znaju kao "Čičin dom", nađena je oprema za rudarenje kriptovaluta, vredna, nezvanično, oko 5.000 evra, na divlje zakačena na elektromrežu preko brojila koje, navodno, nije registrovano u sistemu "Elektroprivrede Srbije"! Zvaničnih informacija o vinovnicima skandala nema, nezvanično, Kurir je juče saznao da su trojica Ivanjičana osumnjičenih da su povezani sa ovih slučajem privedeni u policiju i saslušani. O njihovoj daljoj sudbini odlučivaće pravosudni organi.

Dragoljub Mihailović
foto: Privatna Arhiva

Takođe nezvanično, u gradu se juče pominjalo da je oprema u podrumu "Čičinog doma" u Ivanjici postavljena pre najmanje šest-sedam meseci, da je potrošena struja vredna oko 20.000 evra, odnosno da je nelegalno izvučeno oko 55.000 kilovata, ali ni taj podatak nije bilo moguće proveriti, niti utvrditi kako se došlo do te sume kada se ne zna kada je poslednji put i ko je očitavao brojilo u podrumu "Čičinog doma".

Dragoljub Mihailović
foto: Zoran Šaponjić

Možda bi rudari kriptovaluta u Ivanjici ostali neotkriveni, da uoči ovogodišnje "Nušićijade", tradicionalne manifestacije, organizatorima nije zatrebala struja, a razvodni orman za napajanje rasvete u parku bio je upravo u Čičinom domu.

- Pošto nismo uspeli da dođemo do ključa podruma u kome je spratna tabla sa koje se napaja deo rasvete oko Čičinog doma, morali smo da obijemo katanac i kad smo ušli unutra imali smo šta da vidimo - oprema za rudarenje kriptovaluta, u prostoriji visoka temperatura, bilo je verovatno preko 40 stepeni, pregrejani naponski kablovi, malo je nedostajalo da dođe do požara. Odmah smo pozvali policiju - kaže za Kurir Ivan Mojsilović, zamenik predsednika Opštine Ivanjica za infrastrukturu.

Kada je skupa oprema za rudarenje kriptovaluta i na koji način, neprimetno uneta u podrum, utvrđivaće nadležni pravosudni organi.

- Slučaj smo prijavili nadležnim institucijama. Ono što je jedino izvesno jeste da je i Ivanjici, i Čičinom domu naneta velika moralna šteta - kaže predsednik Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Dragoljub Mihailović
foto: Zoran Šaponjić

"Čičin dom" u Ivanjici vlasništvo je Opštine Ivanjica, a pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljevu. Opština je međutim ovaj dom dala na korišćenje Ravnogorskom pokretu u ovom gradu. U Ravnogorskom pokretu rekli su nam da dok se ne završi istraga, neće davati izjave za javnost. Sem nezvanične informacije da strujomer u podrumu nije bio u sistemu EPS, sagovornici Kurira nisu mogli da kažu ni kada je postavljen, niti ko ga je postavio, niti kada je poslednji put zvanično očitan.

- Kako strujomer nije registrovan, tako nije bilo ni računa za potrošenu struju, pa niko nije ni mogao da regustruje nagli skok potrošnje struje - kaže jedan od sagovornika.

Obavešeniji Ivanjičani su imali i procenu da se rudari iz podruma Čičinog doma i nisu nešto ovajdili, odnosno da vrednost rudarene valute ne može da pokrije ni troškove struje koji se pominju. U sporni podrum juče se nije moglo ući, na vratima je katanac, a ključ je, saznajemo, u policiji.

Kurir.rs/Zoran Šaponjić

Kako funkcioniše

Rudarenje godinu dana za 1.500 dolara

U Srbiji se nakčešće rudari sa grafičkim kartama i kompjuterskim procesorima, a oni koji to čine uglavnom biraju da rudare ethereum.

Ako se jedna mašina ostavi da "kopa" ethereum godinu dana svaki dan ceo dan, iskopaće oko 1,66 ethereuma, a kada se od ukupne vrednosti oduzmete mesečni trošak i trošak opreme, ostane čisto nešto manje od 1.500 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track