UDAR NA PATRIJARHA! SAD PRETE I ALBANCI: Ne daju Porfiriju da se ustoliči u Pećkoj patrijaršiji!
Foto: Zorana Jevtić, Thomas Brey EPA, Marina Lopičić, Profimedia

HOĆE DA NAM SRUŠE TRADICIJU

UDAR NA PATRIJARHA! SAD PRETE I ALBANCI: Ne daju Porfiriju da se ustoliči u Pećkoj patrijaršiji!

Društvo -

Samo dva dana posle haosa na Cetinju ustali i Albanci - patrijarhu „savetuju“ da ne treba da se ustoliči u Pećkoj patrijaršiji jer će to podići tenzije

Samo dva dana posle haosa koji je pratio ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju stiže novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) - Albanci se protive ustoličenju patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji!

Opasna poruka

To da Albancima smetaju obredi SPC i da im se protive, nije ništa novo, ali trenutak kad se izlazi sa ovim „savetom“, posle stvaranja ratne zone na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita, predstavlja samo po sebi opasnu poruku.

Azem Vlasi, advokat i nekadašnji političar, poručio je da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron srpskog patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj patrijaršiji, kako se to po tradiciji čini, već u Hramu Svetog Save u Beogradu. Pored toga, Vlasi je otišao korak dalje, pa je za SPC rekao da je „instrument vlasti u Srbiji, o čemu svedoče i poslednja dešavanja u Crnoj Gori".

- S obzirom na političku ulogu koju igra SPC, bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u Hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati - naveo je Vlasi za kosovske medije.

Rekao je i da „SPC negira državnost Crne Gore, te podstiče nezadovoljstvo kod Crnogoraca“. Vlasi, kako kaže, ne osporava značaj crkve, ali podseća na opseg njenog delovanja.

Ustoličenje, Mitropolit Joanikije
foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Jezive pretnje

Komite ne odustaju: Prete paljenjem manastira, moguć haos i kod Berana

Takozvane komite nastavile su s pretnjama. Naime, snimak žene „komitkinje“, kako prenosi portal In4s.net, pokazuje da oni ne odustaju od haosa.

- Iako se ustoličio, bolje mu je da beži iz Cetinja, budite sigurni. Dva puta se manastir palio, i treći put će - poručuje žena sa snimka čiji identitet portal nije želeo da otkrije.

Inače, postoji opasnost da bi komite mogle da naprave haos i 26. septembra, kada je u manastiru Ðurdevi Stupovi kod Berana, planirano ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšičkog Metodija. I tada bi u Crnu Goru trebalo da dode patrijarh Porfirije.

00:57

PEĆKA PATRIJARŠIJA JE STUB PRAVOSLAVLJA: Nezamislivo da neko spreči patrijarha Porfirija da se tamo ustoliči

Orkestrirano

- Ne znam koja je to verska ceremonija u kojoj popovi pevaju pesme „Da se vojska na Kosovo vrati“. To nas podseća na nešto što smo videli pre tridesetak godina, što je naslutilo mnoga zla koja su se posle i desila - naveo je Vlasi.

Profesor bezbednosti Miroslav Bjegović kaže u razgovoru za Kurir da „svi ovi glasnogovornici, ogrezli u organizovanom kriminalu i nacionalizmu, imaju neostvaren cilj - da SPC i srpski narod ne budu na svojim vekovnim prostorima: KiM, u Hrvatskoj, Crnoj Gori...“

- Tako ne iznenađuje izjava Azema Vlasija o mestu ustoličenja patrijarha, koja je usaglašena, zlonamerna i orkestrirana sa ostatkom političkog vrha regiona koji ima neostvarene i nerealne snove. Moraju shvatiti, kao što znaju, da vekovima žive na srpskoj zemlji i da će tako ostati, da druge i bolje komšije neće imati, tako da im se ta želja nikad neće ispuniti - naveo je Bjegović.

Draško Ðenović, verski analitičar, navodi da Albanci neće biti srećni zbog odlaska patrijarha na Kosovo.

- Teško je reći da će Albanci biti srećni ako patrijarh ode na Kosovo, jer neće. Ali jedno je sigurno, oni će biti miroljubiviji jer će se patrijarh vratiti u Beograd posle jednog dana i nema pretenzija da se seli u Peć, iako mu u tituli stoji arhiepiskop pećki - naveo je Ðenović.

Vučić se sastao s patrijarhom

Zajedno u završavanju Hrama Svetog Save

Aleksandar Vučić, Porfirije, patrijarh Porfirije
foto: Printscreen

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sastao se juče s patrijarhom Porfirijem. On je na svom Instagram nalogu objavio fotografiju susreta.

- Zajedno u završavanju Hrama Svetog Save, od Njegove svetosti, ali i u želji da naučim mnogo o brizi za naš srpski narod, o naporima da ljudima vraćamo veru da radom, marljivošću i čestitošću možemo da menjamo sve nabolje - napisao je Vučić.

Mitropolit Joanikije

Ðukanović treba da odgovara

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je nakon ustoličenja da je Crna Gora zemlja u kojoj treba da se poštuju Ustav i zakon, ali da je Ustav najviše kršio onaj koji bi najviše trebalo da ga štiti. Mitropolit je naveo i da je Crna Gora, zahvaljujući njenom predsedniku Milu Ðukanoviću, postala školski primer grubog mešanja politike u sferu religije.

- Najgore od svega jeste što je predsednik države po svaku cenu hteo da našem verskom skupu nalepi političku oznaku i za sebe izvuče političku korist, što je verujući narod energično odbacio i osudio. Onaj ko vrši takve zloupotrebe najviše državne funkcije ugrožava samu državu i unižava njen ugled. Za to treba da snosi odgovarajuće posledice - kazao je mitropolit za Dan.

Milo Đukanović
foto: Nemanja Nikolić

Dritan Abazović

Ko bi izašao pred narod da se nešto desilo patrijarhu

l Dritan Abazović, potpredsednik vlade Crne Gore, rekao je da je postojala velika bezbednosna pretnja za poglavara SPC (na ustoličenju mitropolita), što je i sam patrijarh potvrdio. Abazović je naveo da nije bilo slučajeva otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbednosti, već određenog emotivnog kolebanja kod pojedinih ljudi.

- Sve bih pitao ko bi izašao pred javnost i građane da se nešto desilo patrijarhu SPC. Ja vam kažem da ne bi izašao niko osim mene. Ne dozvoljavam da se na bilo koji način baci senka na bilo kog službenika policije, koji su, uprkos svemu, izašli s najboljim rezultatima - rekao je Abazović.

štampano izdanje 8..9.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR POKLANJA IKONE S LIKOVIMA SRPSKIH PATRIJARHA! DANAS POKLON ikona s likom PATRIJARHA IRINEJA i special auto-moto Sasomange.rs

Dnevne novine Kurir poklanjaju IKONE S LIKOVIMA SRPSKIH PATRIJARHA! Danas ćete dobiti IKONU S LIKOM PATRIJARHA IRINEJA u zlatotisku i dodak specijal auto-moto SASOMANGE.RS - oglasnik za sve automobile u Srbiji!

Patrijarh srpski Irinej, čije je svetovno ime Miroslav Gavrilović, bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, sa titulom Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko - karlovački i patrijarh srpski Irinej. Patrijarh Irinej je rođen u Vidovi, selu koje se nalazi u blizini Čačka, 1930. godine.

Pune 34 godine proveo na čelu niške eparhije gde je važio za čoveka koji je doneo mir. Kao episkop je bio blizak svome prethodniku, patrijarhu Pavlu. Predano je radio na mnogim poslovima za Srpsku pravoslavnu crkvu. Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Patrijarha srpskog. Svoje molitve patrijarh Irinej neprekidno je uznosio za dobrobit ne samo Srba, već i svih naroda sa kojima delimo životni i geografski prostor, jer je bio uveren da naš narod može da bude najčvršća veza Istoka i Zapada. Sahranjen je 22. novembra 2020. godine u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kao drugi poklon dobićete SPECIJAL AUTO-MOTO SASOMANGE.RS!

Čekaju vas oglasi za kupovinu i prodaju svih automobila u Srbiji! Pogledajte ponudu na najvećim auto-placevima u našoj zemlji i izaberite automobil po svojoj meri. Takođe u Sasomange.rs oglasniku naći ćete oglase motocikle i garaže, i sve to na 32 strane sjajnog papira.

Sasomange je onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme. Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 640.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija. Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

Kurir
foto: Promo

Čitajte KURIR!

Kurir/Katarina Blagović Foto: Zorana Jevtić, Thomas Brey EPA, Marina Lopičić. Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track