Najnovije vesti

ISTORIČAR ANTIĆ U USIJANJU DANA: Svi hoće da preuzmu manastire i crkve SPC
01:40

ISTORIČAR ANTIĆ U USIJANJU DANA: Svi hoće da preuzmu manastire i crkve SPC

kurir televizijA

POSLE PROTESTA U CRNOJ GORI, NOVI UDAR NA SPC: Stižu pretnje patrijarhu Porfiriju i sa Kosova USIJANJE DANA

Politika
20:44h

Nakon protesta povodom ustoličenja mitropolita Joanikija u Crnoj Gori i visokih bezbednosnih rizika za najviša sveštena lica, Srpska pravoslavna crkva i patrijarh Porfirije trpe novi udar i to provokacijama sa Kosova. Naime, advokat Azem Vlasi poručio je da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj patrijašiji, kako se to čini po tradiciji, već u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Ko diktira udar na SPC? Kako će se protesti protiv ustoličenja odraziti na političku situaciju u Crnoj Gori? Da li je Milo Đukanović dao politički auto-gol potpirivanjem protesta?

Gosti Usijanja dana su prof. Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba, prof. Jovan Janjić, kulturolog i Darko Obradović sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost. Urednica i voditeljka emisije je Silvija Slamnig.

Usijanje dana, Čedomir Antić, Jovan Janjić, Darko Obradović
foto: Kurir

- Izjava Azema Vlasija otkriva istinu i laži DPS-a, one su razvejane, on je jasno rekao da tim nedovršenim nacijama smeta SPC. Sve se radi da bi se preuzeli manastiri i crkve SPC, kaže Antić.

- Malo je verovatno da će neko tamo na Kosovu da se drzne da spreči ustoličenje, s tim u vezi ne bi mnogo nasedao da izjavu Azema Vlasija, kaže Obradović.

Usijanje dana, Čedomir Antić, Jovan Janjić, Darko Obradović
foto: Kurir

- Ko je Vlasi da procenjuje gde treba da se ustoliči srpski patrijarh, ili motripolit, pita se Jovan Janjić.

- Đukanović je hteo da pokaže da Crna Gora ne može da postoji bez njega, ali on je jedna ništarija i kriminalac, kaže Antić.

- Patrijarh je bio ugroženi treba da se prestane da se priča o tome kakvi su napadi pretili, organi Crne Gore su na osnovu svojih saznanja procenili šta da se uradi, kaže Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja