Najnovije vesti

SRAMOTA! JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP: Učiteljima teško da smišljaju pitanja za kontrolni, pa im već gotove zadatke kupuju roditelji!
Foto: Shutterstock

bahato

SRAMOTA! JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP: Učiteljima teško da smišljaju pitanja za kontrolni, pa im već gotove zadatke kupuju roditelji!

Društvo

Današnji učitelji i nastavnici, za razliku od perioda kada je većina nas išla u osnovnu školu, po svemu sudeći, nemaju vremena da smišljaju pitanja za kontrolne, pa su taj problem rešili tako što im zadatke za kontrolni kupuju roditelji i to po paprenim cenama!

Naime, roditelji učenika nižih razreda OŠ "Branislav Nušić" iz Beograda ostali su u šoku kada su prošle nedelje na roditeljskoj viber grupu dobili poruku od učiteljica da je, pored redovnih udžbenika koje su već platili, potrebno da izdvoje još 1.650 dinara za komplet zbirki zadataka i, što je posebno šokantno, kontrolne vežbe iz srpskog jezika, matematike i prirode i društva.

- Poštovani roditelji, na spisku udžbenika za planirana nastavna sredstva za školsku 2021/22. godinu nalaze se i "Mudrica" i kontrolne vežbe (po predmetima iz srpskog jezika, matematike i prirode i društva) koje se ne prodaju u slobodnoj prodaji već samo preko škole. Komplet "Mudrica" plus kontrolne vežbe po predmetu iznosi 550 dinara. Ceo komplet je 1.650 dinara. Novac predati učitelju - glasila je poruka koja je naišla na revolt velikog broja roditelja.

Deca, Učenje, Papir, Domaći Zadatak, Olovka, Pismeni Zadatak, Sveska, Kontrolni
foto: SINA

- Draga, učiteljice, biću slobodana da vam povodom kupovine kontrolnih vežbi kažem nekoliko činjenica. Prvo, takav način poslovanja između škola i roditelja je zakonom zabranjen (sve se odvija u sivoj zoni, "novac na ruke"). Kontrolne vežbe jesu obavezan deo školskog programa, ali ne i kontrolne vežbe dotičnog izdavača. Treće, kontrolne vežbe može da kreira i učitelj, kao što se to radi u većini škola u višim razredima - napisala je jedna od mama u toj grupi, a sa ovim se slaže i naša sagovornica Zorana S, koja nam je ove poruke i pokazala.

Ona kaže da je većina roditelja ovim revoltirana.

- Mi smo već kupili sve udžbenike u kojima se, naravno, već nalaze zadaci za vežbanje i utvrđivanje gradiva. Međutim, to očigledno nije dovoljno, pa sada kupujemo dodatne vežbe i da stvar bude još luđa - kupujemo i kontrolne kako učitelji ne bi morali da se muče. Postavlja se pitanje, ako učitelji ne mogu da smisle ni vežbe, ni kontrolne, šta onda rade?! - kaže naša sagovornica i dodaje da većini roditelja nije stvar u parama već u principu.

- Ako učitelj ne može sam da smisli kontrolni neka skine sa interneta ili na, kraju krajeva, neka se kupi jedna knjiga sa zadacima za kontrolni, pa neka se odatle kopira za svu ostalu deci. Ne radi se o novcu, već ovo predstavlja vređanje inteligencije i bezobrazluk - kaže ona.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja