GORDANA PLEMIĆ O NATALITETU Mame moraju znati da neće dobiti otkaz ili biti prebačene na gori posao kada se vrate sa porodiljskog
Foto: Kurir Televizija

mere

GORDANA PLEMIĆ O NATALITETU Mame moraju znati da neće dobiti otkaz ili biti prebačene na gori posao kada se vrate sa porodiljskog

Društvo -

Finansijska pomoć je vrlo važna ali je, sa druge strane, za povećanje nataliteta jako bitno da porodice imaju i sistemsku podršku kada je u pitanju zdravstveni sistem, obrazovanje i socijalni program, kaže za Kurir Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

- Finansijska pomoć je jako važna, ali je bitna i celokupna klima - da mame kada se vrate sa odsustva znaju da neće ostati bez posla ili biti prebačene na slabije plaćene poslove, da znaju da će njihova deca imati kvalitetnu zdravstvenu negu i obrazovanje. Nije istina da mladi ne žele da imaju decu, oni samo odlažu taj trenutak zbog opšte klime i uslova. Za žene predstavlja stres kada ne znaju šta će ih dočekati nakon porodiljskog, a imaju još jednog člana porodice o kojem moraju da misle. Moramo da napravimo takav sistem da bude podrška porodici - navodi ona i dodaje da je današnja porodica u težem položaju nego ranije.

bebe
foto: T.Ilić

- Promenio se život. Porodice su nekada bile više na okupu. Postoji izreka da jedno dete gaji celo selo, a danas to nije tako. To je samo na roditeljima, koji pored ovoga moraju da odgovore i brojnim drugim zahtevima društva - zaključuje Plemićeva.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track