Najnovije vesti

SITUACIJA JE ALARMANTNA! Od početka godine 280 prijava za vršnjačko nasilje, POSLEDICE PO ŽRTVE SU STRAŠNE!
Vršnjačko nasilje / Ilustracija, Foto: Screenshot

STRAVIČNO!

SITUACIJA JE ALARMANTNA! Od početka godine 280 prijava za vršnjačko nasilje, POSLEDICE PO ŽRTVE SU STRAŠNE!

Društvo

Prošle godine su roditelji i škole prijavili 410 slučajeva nasilja među učenicima, što je zbog prelaska na onlajn nastavu upola manje od slučajeva prijavljenih 2019, podaci su Ministarstva prosvete

Strašno nasilje dve osmakinje OŠ "Đura Jakšić" u Maloj Krsni nad trinaestogodišnjom devojčicom, kojoj su u tuči iščašile vilicu, zbog čega sada jede na slamčicu, o čemu je Kurir juče pisao, samo je jedan u nizu slučajeva vršnjačkog nasilja u Srbiji.

Naime, prema podacima Ministarstva prosvete, takvih prijavljenih slučajeva je samo od početka ove godine bilo čak 280!

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je tokom 2020. dobilo 410 prijava vršnjačkog nasilja, a u 2021. (do 23. septembra) 280 prijava. Broj prijava 2020. je smanjen u odnosu na prethodnu 2019. godinu (do 850 prijava) zbog situacije sa pandemijom kovida 19 i prelaska na onlajn nastavu tokom školske godine - rekli su iz ministarstva za Kurir i dodali da se ovi podaci odnose na celu Srbiju i da se ne može posebno izdvojiti neki region kao specifičan.

- Od ukupnog broja navedenih prijava, do 15 odsto su prijave roditelja, a nekada dolazi i do situacije da i ustanova i roditelji prijavljuju identične situacije nasilja. Broj prijava nasilja koje dostavljaju ustanove obrazovanja u cilju informisanja i praćenja je poslednjih godina veći jer ministarstvo insistira na tome da se ove situacije učine vidljivijim i transparentnijim. Tako samo na osnovu statističkih podataka ne možemo da govorimo o porastu nasilja u školama - navode iz ministarstva.

Ističu da imaju jasne propisane protokole postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, kao i da svaka škola ima tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, koji planira preventivne aktivnosti na nivou ustanove i obavezno se uključuje u rešavanje situacija nasilja na drugom i trećem nivou.

- Vršnjačko nasilje je kompleksan fenomen koji se prema stepenu, učestalosti, trajanju, uzrastu učesnika, posledicama koje nosi, može svrstati u nasilje prvog, drugog i trećeg nivoa. Ovakvom podelom smo nastojali da obuhvatimo sve nasilne situacije kako bi se na svaku pružio adekvatan odgovor vaspitno-obrazovne ustanove - kažu iz ministarstva.

Snežana Vuković, psiholog i načelnica u Ministarstvu prosvete, za Kurir je rekla da posledice koje će žrtva vršnjačkog nasilja imati zavisi od više faktora. - Različite su posledice koje dete može imati. One idu od povlačenja u sebe i izolacije od vršnjaka do agresivnog ponašanja prema sebi i drugima. Važno je raditi sa žrtvama na prevazilaženju trauma - rekla je ona za Kurir i dodala da se stručna podrška pruža i učenicima i roditeljima i nastavnicima, kao i da su planom zaštite predviđene i aktivnosti roditelja, koji se uključuju u pojačan vaspitni rad sa učenicima koji su učesnici nasilne situacije.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track