03:56

MNOGI ĆE SE POSTIDETI! Samohrana majka 11 dece OBJASNILA razlog pada nataliteta: Srbi su ZAMENILI PRIORITETE!

kurir televizija

MNOGI ĆE SE POSTIDETI! Samohrana majka 11 dece OBJASNILA razlog pada nataliteta: Srbi su ZAMENILI PRIORITETE!

Društvo -

Pad nataliteta u Srbiji i mere da se situacija popravi tema je kojom se javnost već danima bavi.

O ovoj temi govorila je i Gordana Bjelobrk iz Republičkog Zavoda za statistiku koja je iznela poražavajuće brojke.

Gordana Bjelobrk
foto: Kurir televizija

- Prošle godine bilo je 55.000 više umrlog stanovništva, nego rođenih. Od početka ove godine već smo u minusu od 40.000. Imamo konstantan broj pada stanovništva. Mi se već decenijama unazad suočavamo sa ovim problemom, a problem je i sama struktura stanovništva, koje je kod nas sve starije - kaže Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

- Ne bi bilo loše da probamo sa merama koje je Mađarska primenila na svom stanovništvu. Oni su se usmerili na stambene kredite, što je je višestruko korisno, jer će na taj način i zadržati stanovništvo u zemlji. Mere treba da budu šireg opsega, treba da budu usmerene na bračne parove koji imaju problem sa potomstvom, a lokalni nivo je taj koji gubi i dobija - kaže Gordana Bjelobrk.

Maja Kovačević, samohrana majka 11-oro dece uključila se u televizijski program gde je otkrila kako izgleda život kada se brine o tolikoj porodici.

Gordana Bjelobrk
foto: Kurir televizija

- Nekome je čudno kada to sagleda sa strane. Ujutru je malo teže kada se spremaju za školu. Odvija se život kao u malim porodicama kasnije. Ja smatram da je ljubav ono što pokreće život i sve i da počnemo život da sagledavamo sa jedne druge strane. I nekada kada je bilo mnogo teže gajiti decu srpske žene su rađale više dece. U celoj priči smatram da novac nije toliko bitan, Srbi su prestali da se rađaju jer su zamenili prioritete, udaljili se od Boga, a novac im je postao važan - kaže Maja.

Gordana Bjelobrk
foto: Kurir televizija

Gordana je navela da su sve mere koje sistemski država treba da preduzme su sa ciljem da se ostvari željeni broj dece, da je država tu da osnaži roditelje da prevagnu da se ostvari i veći broj.

00:57

GORDANA BJELOBRK O DRŽAVNIM MERAMA ZA POBOLJŠANJE NATALITETA: Cilj je da se roditelji odluče na više dece

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:48

FLEKSIBILNO RADNO VREME, POVOLJNI STANOVI I NOVČANA POMOĆ: Miladin Kovačević izneo moguće mere za poboljšanje prirodnog priraštaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track