ADVOKAT PROTIV UVOĐENJA KOVID PROPUSNICA: Prof. Medicinskog fakulteta u Beogradu objasnio zašto su doneli ovu odluku
Foto: Kurir televizija

debata

ADVOKAT PROTIV UVOĐENJA KOVID PROPUSNICA: Prof. Medicinskog fakulteta u Beogradu objasnio zašto su doneli ovu odluku

Društvo -

Nakon što su na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Novom Sadu predloženi uslovi po kojim će studenti ovih fakulteta moći da prate studije samo uz dokaz da su vakcinisani i da imaju negativan PCR test, oglasilo se Udruženje lekara i roditelja za nauku i etiku koje smatra da su ovakve odluke neustavne, protivzakonite i da se radi o diskriminaciji.

Jedan od onih koji smatra da je uvođenje kovid propusnica neustavno je advokat Ivo Strujić i da je ovo političko-pravno pitanje.

debata
foto: Kurir televizija

"Nemaju osnova u nijednom pravnom aktu Srbije. Nivo ljudskih prava se dugi niz godina uspostavlja, bojim se da ovakvim merama poništava taj nivo postignutih prava. Ustavom se strogo zabranjuje diskiminacija po bilo kom osnovu, posebno zdravstvenom stanju. Takođe i konvencija prava o medicini. Krivični zakon kao i Zakon o pravima pacijenata, po kome ima pravo na slobodan pristanak na medicinsku meru", naveo je Strujić i dodao da samo Vlada Srbije ima pravo da donese ovakve mere i da je ovo probni balon.

Njemu se u Debati Kurir televizije usprotivio prof. Dušan Popadić, prodekan za nastavu medicinskog fakulteta.

debata
foto: Kurir televizija

"Ta odluka nastavno-naučnog veća ista uslova je mnogo šira, prvi je da nemaju povišenu temperaturu, drugi je njegov status u vezi sa kovid bolešću, da je vakcinisan ili da je preležao bolest ili da ima seroliški ili PCR test kao dokaz. Ovo je samo za praktičnu nastavu, gde student dolazi u kontakt sa pacijentima ili u vežbaonicima Medicinskog fakulteta", rekao je on i dodao da se predavanja obavljaju u prostorima fakulteta i na to se ne odnosi.

Profesor je dodao da studenti nemaju ništa protiv ovih odluka i da su i vakcinisani u velikoj meri.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:22

PREMIJERKA BRNABIĆ O TEMI KOJA ZANIMA CELU SRBIJU: Sve spremno za kovid propusnice, ali još se razmatra da li ćemo ići na to

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track