06:49

LEKARIMA ANTIVAKSERIMA PRETI DO 12 GODINA ZATVORA! Reč advokata: Sledi krivično gonjenje i ispitivanje

jasan stav

LAKO DOKAZATI DA JE LEKAR ANTIVAKSER KRIV ZA SMRT TRUDNICE! Sledi krivično gonjenje, a kazne su i do 12 godina ZATVORA

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će lekari koji svojim pacijentima kažu da ne prime vakcine ići na Sud časti Lekarske komore Srbije čime će biti u opasnosti da izgube licencu.

Ministar Lončar istakao je i da će Lekarska komora Srbije pokrenuti proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi kada neki lekar kaže pacijentu da ne treba da se vakciniše.

Advokat Ana Selak u Jutarnjem programu Kurir televizije navela je da lekarima može pretiti i do 12 godina zatvora.

Ana Selak
foto: Kurir televizija

- To o čemu ministar priča je moguće. To je po licenci lekarske struke i ja mogu da govorim o tome sa pravnog aspekta kada lekar ne postupa prema propisima i kada se očigledno ne postupa savesno u lečenju ljudi. Ako lekar savetuje pacijenta da se ne vakciniše, a njemu se pogorša stanje, on time čini krivično delo za koje je zaprećena kazna do 3 godine zatvora. Ukoliko dođe do ozbiljnog pogoršanja zdravlja sa teškim posledicama, lekar može dobiti do 8 godina zatvora, a ukoliko dođe do smrti i do 12 godina zatvora - navela je advokatica Ana Selak.

Istakla je i da se ova krivična dela gone po službenoj dužnosti, tako što porodica navodnog oštećenog ili oštećeni prijave sumnju u lekarsku ispravnost, nakon čega tužilaštvo krivično goni i ispitunje osnovne sumnje.

Ana Selak
foto: Kurir televizija

- Danas sudska praksa ima mnogo veći broj medicinskih presuda koje su usvajajuće. Lekari se osuđuju, a sa velikom izvešnošću će se zakon primenjivati i na slučaj sa vakcinacijom, jer se ne radi o nečemu što je nepoznato. Cela struka je stala iza toga da se vrši vakcinacija trudnica, a to je poznato od aprila ove godine, tu će dolaziti do osuđujućih presuda - kaže Ana Selak, koja naglašava da iako se u javnosti čini da ima mnogo lekara antivaksera, oni su zapravo u manjini.

00:26

LONČAR O LEKARIMA KOJI SU PROTIV VAKCINE: Ugrožavaju zdravlje pacijenata MOGU DA IZGUBE LICENCU

- Doktor staje iza stručnkog mišljenja, on nema pravo na privatno mišljenje. On tu ima odgovornost. Mislim da je lako dokazivo da je lekar bio protiv vakcine. Postoji zakon o pravima pacijenata, koji jasno kaže da se pacijent obaveštava o merama koje treba primeniti na njega. Prvo se obaveštava usmeno, a zatim, ako trudnica nije spremna da prihvati stav o vakcinaciji, lekar je dužan da obavesti bliske članove porodice i priloži određenu dokumentaciju. Dakle može se lako doći do toga da li je lekar preporučio ili ne vakcinaciju - navodi advokat Ana Selak u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:29

OVO MESTO ZOVU SRPSKI VUHAN! Broj obolelih samo raste, a građani i dalje neće da se vakcinišu! Razlog potpuno BIZARAN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track