01:33

DA LI JE ONLAJN NASTAVA TRENUTNO NEOPHODNA: Ovo je teško za učenike, roditelje i nastavnike! Neophodna interakcija

korona virus

DA LI JE ONLAJN NASTAVA TRENUTNO NEOPHODNA: Ovo je teško za učenike, roditelje i nastavnike! DECA SU NAM TUŽNA

Društvo -

Dok pojedini epidemiolozi Kriznog štaba uveliko najavljuju potpuni prelazak dece na onlajn nastavu zbog malog broja vakcinisanih prosvetnih radnika i đaka, iz Ministarstva prosvete kažu da će takva odluka eventualno naknadno biti doneta u koordinaciji sa Timom za praćenje primena mera u radu škola.

Iako onlajn nastava nije novost u obrazovnom sistemu Srbije i deca su već imala priliku da uče na taj način, novi prelazak na ovaj model naišao bi uglavnom na neodobravanje kod prosvetnih radnika i roditelja, kojima informacije koje dobijaju danas za danas ili danas za sutra deluju zbunjujuće.

03:05

DA LI JE ONLAJN NASTAVA TRENUTNO NEOPHODNA: Ovo je teško za učenike, roditelje i nastavnike! DECA SU NAM TUŽNA

Da li je onlajn nastava trenutno neophodna, kao i to da li su đaci i nastavnici potencijalni izvor zaraze, na ova i ostala pitanja u Usijanju dana odgovaraće Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

- Tek sutra prepodne će se čuti po kom modelu će se ići od ponedeljka. Mi sad nemamo te kapacitete da tako brzo krenemo i pređemo odjednom na onlajn nastavu - navela je Janković.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Uopšte nije bilo govora da bi mogla da bude ta neka mogućnost. To je nešto što nije potrebno, na svu muku dece, roditelja, nastavnika, informacije moraju da budu jasne i pravovremene - navela je Plemić.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Jučerašnja izjava me je iznenadila, a to je zato što imamo samo 3 opštine koje su na kombinovaj nastavi, cela Srbije ide tradicionalno, nadovezala se Jasna Janković.

- Tradicionalna nastava je najbolja, možda smo to sumnjali, ali korona nas je uverila da je nezamenljiva interakcija između nastavnika i učenika. Situacija sa koronom je pokazala da mi nemamo dovoljno kapaciteta za onlajn nastavu. Nastava mora biti interaktivna - navela je Janković.

Pisalo se po medijima da neki roditelji dovode bolesnu decu u školu, Plemić je rekla:

- Svaki roditelj brine o zdravlju svog deteta, tako da ako detetu nije dobro stvarno ne bi došlo u školu. Ne bih tražila krivce u svemu ovome - navela je ona.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Vrlo je teško organizovati život ako deca sede kod kuće, vrlo je teško obezbediti nekoliko tehničkih aparata da deca prate nastavu - prokomentarisala je Janković.

Za decu je najbitnije da se međusobno druže i budu u kontaktu, prokomentarisala je Plemić, na šta je Janković nadovezala i rekla da su "deca tužna".

- Deca su nam tužna, ne čuje se graja po dvorištu. Navikli smo ih da ne treba mnogo da se priča, da budu u bliskom kontaktu sa drugom decom - složile su se sagovornice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track