LOŠ VAZDUH GUŠI SRBIJU! Loženje krivo za zagađenje, za vikend STIŽE SPAS!
Foto: Shutter

OPASNOST

LOŠ VAZDUH GUŠI SRBIJU! Loženje krivo za zagađenje, za vikend STIŽE SPAS!

Društvo -

Čak 80 odsto emisije zagađenja potiče iz termoelektrana i individualnih ložišta

Beograd je poslednjih dana u nekoliko navrata bio vodeća prestonica sveta na listi gradova sa najzagađenijim vazduhom, a ništa bolja situacija nije ni u ostatku Srbije.

Tako su prestonicu u stopu pratili još neki gradovi, koji su takođe ušli u crveno, poput Čačka sa indeksom zagađenja 187 i Užica sa indeksom zagađenja 158, kako su pokazali podaci sa sajta IQAir.

Razlog za ovoliki smog i zagađenje vazduha ponovo su stara ložišta na ugalj i drva, tvrde stručnjaci.

Tihomir Popović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, ističe za Kurir da 80 odsto emisije zagađenja potiče iz termoenergetskih objekata i individualnih ložišta. Ona, kako znamo, uglavnom koriste ugalj, mazut i drva.

Srbi, zagađenje, otrovi, vazduh, Tihomir Popović
foto: Printscreen

- Nalazimo se na početku grejnog perioda. Poznato je da je ovo razdoblje kada su problemi s kvalitetom vazduha mnogo izraženiji nego tokom leta. Razlozi su povećane emisije u vazduh koje prvenstveno potiču od toplotnih izvora koji se aktiviraju u grejnom periodu. U odnosu na neke prethodne sezone generalno se ništa ne menja. U zavisnosti od karakteristike vremenskih situacija mere se izuzetno velike koncentracije zagađujućuh materija. Što se tiče vrste, dominantne su suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5 mikrometara - rekao je on i ocenio da dok se izvori grejanja ekološki ne modernizuju, jedino nas vetar i košava mogu spasti lošeg vazduha koji udišemo.

Đorđe Đurić, meteorolog, najavljuje da će se tokom vikenda razduvati košava, koja će pročistiti vazduh.

Đorđe Đurić, Djordje Djukic
foto: Zorana Jevtić, screenshot

- Tokom vikenda bolje će se disati u Pomoravlju, Podunavlju, Banatu i Beogradu, gde će duvati umeren do jak jugoistočni vetar, iliti košava, i samim tim će vazduh biti boljeg kvaliteta. To neće biti slučaj u kotlinama južne i zapadne Srbije, jer tamo nema košave, i zato će tamo biti prisutno zagađenje. Zato će, na primer, Užice ostati na istom nivou zagađenosti - kaže Đurić za Kurir i dodaje da je zagađenost bila poslednjih dana visoka jer smo bili pod uticajem snažnog anticiklona.

- Anticiklon je doveo do toga da vazdušni pritisak bude visok, nije bilo vetra i tako su sve zagađujuće čestice ostale u nižim slojevima atmosfere - objasnio je on i rekao da su ovakve oscilacije potpuno normalna pojava za ovo doba godine.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja