Srbija u plamenu

Alarmantna situacija

Srbija u plamenu

Društvo -
Širom zemlje bukti 266 požara. Najkritičnije je u Prokuplju i na Zlatiboru, gde je vatrena stihija zahvatila 150 hektara šume

BEOGRAD - Nikad gore!Vatrena stihija juče se širila Srbijom, a nevolje tek predstoje. Juče je bilo čak 266 požara, a najveći je na Čigoti, na Zlatiboru, gde je zahvaćeno čak 150 hektara šume.Najgore je bilo na Čigoti - vatra se proširila i na zapadne obronke, ka Carevom polju i Medveđem dolu, gde su izgorele dve manje vikendice i dve kolibe.Požar na Čigoti sinoć je lokalizovan i vatra je pod kontrolom, izjavio je Goran Nikolić, načelnik Upra­ve vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP Srbije. Nikolić je agenciji Beta rekao da se danas može očekivati gašenje svih žarišta. Vatra ne preti naseljima, a juče tokom popodneva vatrogasci su uspeli da sačuvaju dve kuće na Čigoti i spreče širenje požara u predelu Međin do.Osim Zlatibora, vatra je zahvatila i Taru i Prokuplje. Nekoliko desetina hektara na Tari je pod plamenom. Ovaj požar je počeo kao prizemni, ali se zbog jakog vetra proširio i na drveće. Vatrogasne ekipe su na terenu i pokušavaju da ugase požare. U selima Berilje i Bregovina, na području opštine Prokuplje, vatra bi mogla zahvatiti i neke pomoćne objekte i kuće u oko 37 domaćinstava. Pored vatrogasaca, u gašenju učestvuju i meštani sela. Vatra gori i kod Ljubovije, na površini od oko 300 hektara, požar kod Brusa se ponovo aktivirao, a na Crnom vrhu je brzo lokalizovan.Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije, kaže za Kurir da se u nedelju može očekivati širenje požara.- Visoke temperature se očekuju do kraja sedmice, tako da će se požari verovatno širiti. U nedelju može biti najkritičnije. Vatrogasne ekipe su stalno na terenu i rade svoj posao najbolje što mogu. Od sledeće nedelje temperature će biti u postepenom padu - kaže Marić.

U centru Beograda 48 stepeni!U Srbiji je juče najavljena maksimalna dnevna 42, a ekipa Kurira u centru grada je izmerila čak 48 stepeni. Ljudi su se rashlađivali u fontanama i na česmama, a Hitna pomoć u Beogradu je do 14 časova obavila 84 intervencije, od čega 26 na javnom mestu. U Ćupriji su izmerena 42 stepena, a u Loznici i Nišu 41.Ovo leto ostaće zapamćeno po velikom broju tropskih dana i noći, a prema rečima Jasminke Smajlagić iz RHMZ, na kraju leta će moći da proglase da li je ovo leto najtoplije otkako postoji merenje, od 1925. godine. Ono što se već sada zna, jeste da je u Beogradu i na severu Srbije ovo drugi najtopliji mesec otkako postoji merenje.Podsetimo 6. avgusta reporteri Kurira na Trgu republike izmerili su rekordnu temperaturu od čak 51 stepen.

Najugroženija mesta♦ Zlatibor♦ Tara♦ Bor♦ Zaječar♦ Kopaonik♦ Žitorađa♦ Aleksandrovac

Stiže ruski avionVlada Srbije je, radi efikasnijeg gašenja požara, na sinoćnoj sednici donela odluku da od Vlade Ruske Federacije zatraži da danas pošalje svoj avion „berijev 200“, koji bi bio u Nišu od 25. avgusta do 15. septembra, i da ruski helikopter „kamov“ produži boravak u Srbiji u periodu do 1. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track