KAD JE VAZDUH U OVOJ MERI ZAGAĐEN, DECU NE TREBA PUŠTATI NAPOLJE NI NA ODMOR! Dovoljno je da potrče i u opasnosti su (FOTO)
Ocena kvaliteta vazduha, Foto: Printcsreen/Beoeko

važno je znati

KAD JE VAZDUH U OVOJ MERI ZAGAĐEN, DECU NE TREBA PUŠTATI NAPOLJE NI NA ODMOR! Dovoljno je da potrče i u opasnosti su (FOTO)

Društvo -

Ocena kvaliteta vazduha obeležava se u pet boja - zelena je za odličan vazduh, žuta za dobar, narandžasta za prihvatljiv, crvena za zagađen, i ljubičasta za jako zagađen

Period jeseni i zime karakterističan je po epizodama pojačanog zagađenja vazduha, zbog čega je Sekretarijat grada Beograda za obrazovanje i dečju zaštitu poslao dopis direktorima predškolskih ustanova i škola da redovno prate nivo zagađenja vazduha putem aplikacije Beoeko.com i da, ako je on zagađen, sve dečje aktivnosti preusmere u zatvoren prostor.

U tom slučaju, kako za Kurir preciziraju nadležni, decu čak ne bi trebalo puštati napolje ni tokom školskih odmora, osim ako moraju, na primer, po užinu!

- Sve preporuke koje mi dajemo upućuju se direktorima ustanova. Ako je napolju vazduh zagađen, direktor škole može i aktivnosti velikog odmora da preusmeri na zatvoreni prostor, a da ona deca koja moraju da izađu van škole, na primer, po užinu, da se njima napomene da ne trče. Cilj, dakle, nije zatvaranje dece, već samo maksimalno redukovanje njihovog boravka napolju kada je vazduh zagađen - rekla je za Kurir dr sc. med. Vesna Slepčević, koordinator za kvalitet zdravstvene zaštite u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ) Beograda.

Iz GZJZ preciziraju za Kurir da, kada je vazduh odličan, boravak napolju se preporučuje.

- Kada je vazduh dobar ili prihvatljivog kvaliteta, preporuka je da se prati eventualna pojava simptoma kao što su kašalj ili otežano disanje. Ako se simptomi jave, treba skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže, potrebno je obratiti se lekaru. Kada je vazduh zagađen i označen crvenom bojom, tada je na snazi preporuka za osetljive grupe da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha - navode iz GZJZ.

To bi značilo da se, na primer, časovi fizičkog vaspitanja obavljaju u zatvorenom umesto napolju. Inače, ocena kvaliteta vazduha na portalu Beoeko.com obeležava se u pet boja - zelena je za odličan vazduh, žuta za dobar, narandžasta za prihvatljiv, crvena za zagađen i ljubičasta za jako zagađen.

Ocene kvaliteta vazduha
foto: Printcsreen/Beoeko

Kurir.rs/S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja