BOLESNI DEČAK (4) OD ROĐENJA ŽIVI U BOLNICAMA: Direktori dve klinike u kojima je bio za Kurir pričali o gorućem problemu
Foto: Printscreeen

Tužna priča iz pedijatrije u Ćupriji

BOLESNI DEČAK (4) OD ROĐENJA ŽIVI U BOLNICAMA: Direktori dve klinike u kojima je bio za Kurir pričali o gorućem problemu

Društvo -

Prve tri godine bio je u Institutu za majku i dete, roditelji ga nisu ostavili, ali ne mogu sami da mu pruže negu

Srpska javnost upoznala se sa slučajem četvorogodišnjeg dečaka koji od rođenja živi po bolnicama nakon paušalnih informacija koje su po društvenim mrežama objavljene o njemu.

On je trenutno u Opštoj bolnici u Ćupriji, a isprva se mislilo da su dečaka sa urođenim manama roditelji ostavili, što je netačno.

Direktor Opšte bolnice u Ćupriji doktor Slobodan Gajić za Kurir kaže da je dečak u toj bolnici već pet meseci.

- U pitanju je dete koje je rođeno s mnogobrojnim urođenim manama i od prvog dana rođenja živi u bolnici. Prve tri godine bio je u Institutu za majku i dete, a kako je iz mesta koje pripada našem okrugu, premešten je kod nas jer imamo odeljenje i stručno osoblje za palijativnu zaštitu takve dece - rekao je on, i dodao da dečak nije ostavljen, te stoga o slučaju nije ni obavešten Centar za socijalni rad.

- Deteta se roditelji nisu zvanično odrekli. Da jesu, bio bi u nadležnosti Centra za socijalni rad, i možda u nekoj ustanovi socijalne zaštite, a ne u bolnici - rekao je on i dodao da će dečačić biti kod njih dokle god je to potrebno, i dok se eventualno ne pronađe bolje rešenje za njega.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović potvrdio je za Kurir da je mališan iz ćuprijske bolnice ranije boravio kod njih. On ističe i da na Institutu svakog dana imaju između pet i sedam sličnih pacijenata koji zahtevaju palijativno zbrinjavanje, kao na primer da su na mehaničkoj ventilaciji, da se hrane preko sonde.

- Ranije smo u Institutu u svakom trenutku imali po 17 dece za palijativnu. Sada su mnogi gradovi obučeni i imaju svoje palijativne centre, jer smo godinama težili da se dečica premeštaju na opštine stanovanja - rekao je Vukomanović.

Inače, procenjuje se da je u Srbiji za 1.500 do 2.400 dece potrebno palijativno zbrinjavanje.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video:

01:34

DEČAK (4) ŽIVI U BOLNICI OD ROĐENJA! Pored bolesti, imaće i doživotne traume zbog nedostatka LJUBAVI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track