00:33

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA RASPIRUJE SITUACIJU U BiH: To nije slučajno, radi se o PLANU

istoričari saglasni

ŠMIT DOLIVA ULJE NA VATRU: Međunarodna zajednica ne raspiruje slučajno rovitu situaciju u BiH! IZA SVEGA STOJI PLAN ZAPADA

Politika -

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit predao je Savetu bezbednosti sraman dokument u kojem optužuje Srbe za separatizam i preti novim ratom!

Šmit ipak neće govoriti na današnjoj sednici SB posvećenoj Bosni i Hercegovini Šmit, a visoki predstavnik se na zahtev Rusije uopšte ne pominje u tekstu rezolucije koji je sinoć usaglašen posle višednevnih pregovora.

Milan Gulić iz Instituta za savremenu istoriju navodi da je izveštaj pokazao koliko je sitacija u BiH opasna.

- Stanje 26 godina posle rata je rovito i svaki korak koji se povlači mora biti povučen sa oprezom jer ima posledice po odnose u BiH. Međunarodna zajednica ne donosi odluke koje će umirivati prilike već raspiruju ionako rovitu situaciju. Naivno bi bilo misliti da je to slučajno. To je neki plan - rekao je Gulić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Istoričar Marko Aleksić smatra da se Šmit svrstao na jednu stranu.

- To su zapaljive izjave i nedvosmisleno stavljanje na jednu stranu. Šmit predstavlja međunarodnu poslaničku misiju, a na ovaj način se svrstao na jednu stranu. Na to mesto je postavljen bez poštovanja procedure i svega nekoliko meseci nakon dolaska dozvolio je sebi da zaoštri odnose prema jednoj strani. Od jednog međunarodnog predstavnika se očekuje da smiruje situaciju, a ne da je potpiruje - rekao je Aleksić.

01:11

ISTORIČAR ALEKSIĆ: Šmitove izjave su ZAPALJIVE

Gulić je dodao da je Šmit samo nastavio tamo gde je stao njegov prethoddnik Valentin Incko.

- Postavlja se pitanje legitimiteta zbog načina njegovog izbora za međunarodnog predstavnika. Njegov prethodnik Valentin Incko je takođe pokazao da je prilike zaoštravaju prema BiH. Da li narod u BiH ima pametnija posla od toga da se situacija zaoštrava i da se danas priča o sukobima od pre 30 godina? Pogrešno je bilo šta ljudima usađivati dekretima i da nam događaji iz prošlosti budu osnova života. To je kontinuirani proces koji pokazuje kako se međuanrodna zajednica odnosi prema postjugoslovenskom prostoru. Jednom narodu je nametnuta krivica dok su muslimanski i hrvatski narod nevini - rekao je Gulić.

istoričar
foto: Kurir TV

Aleksić smatra da sada mnogo zrelije reagujemo na ovakve stavove pojedinih predstavnika međunarodne zajednice.

- Moramo da izgradimo svoj stav i kriterijume sa kojima ulazimo u pregovore. Ovaj koncept podseća na kolonijalni odnos. Pojedini ljudi u EU smatraju da se prema nama treba odnositi kao prema nekom kome treba držati moralne i civilizacijske lekcije pa otuda i ovakvi ispadi - rekao je Gulić.

Gulić se osvrnuo i poslednji potez prethodnog međunarodnog predstavnika u Bih Valentina Incka koji je pred kraj mandata doneo sraman zakon prema kome će biti sankcionisan svako ko negira da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

- Pokušali ste jednim propisom da sankcionišete slobodu mišljenje i govora. Svako ima pravo na percepciju zločina u Srebrenici. Nikada nisam za to da se pod pretnjom krivičnih sankcija sprečava nečije mišljenje. Taj propis ima dalekosežne posledice. Sloboda mišljenja je univerzalno pravo i mora važiti i za BiH i Republiku Srpsku.

BiH nije na ivici rata

Profesor Zoran Dragišić smatra da izveštaj Kristijana Šmita vrvi od paušalnih ocena koje nisu zasnovane na činjenicama.

- Samo doliva ulje na vatru. Zbog načina na koji je izabran nisam siguran da je započeo svoj mandat na pravi način. Može se postaviti pitanje u UN o njegovoj nepristrasnosti - smatra Dragišić.

03:02

BEZBEDNJAK TVRDI: Šmitove ocene su paušalne, doliva ulje na vatru

Dodaje da je uzrok svih ovih problema lični odnos između Milorada Dodika i Šmita.

- Setimo se na koji način je Dodik reagovao na izbor Šmita. Bilo bi katastrofalno da čovek na takvoj poziciji lično prima kritike od političara iz zemlje koju je došao da stabilizuje - rekao je profesor.

Dragišić očekuje da će se uskoro velike sile uključiti u smirivanje situacije u BiH.

- Mislim da su prejake ocene da je BiH na ivici rata. Nadam se da će se ići prema smirivanju i da će se uključiti SAD i vodeće zemlje EU da se deblokiraju institucije BiH i da se situacija prevaziđe - rekao je Dragišić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:51

ŠORMAZ: Srbija je garant mira u Banjaluci i Sarajevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track