SUBNOR OBELEŽIO DAN OSLOBOĐENJA SREMSKE MITROVICE I LAĆARKAU: Sećanje na oslobodioce u Prvom i Drugom svetskom ratu! (VIDEO)
Foto: Kurir

Spomenik palim borcima i žrtvama terora

SUBNOR OBELEŽIO DAN OSLOBOĐENJA SREMSKE MITROVICE I LAĆARKAU: Sećanje na oslobodioce u Prvom i Drugom svetskom ratu! (VIDEO)

Društvo -

Dan oslobođenja 1. novembar bio je povod da SUBNOR Mesne zajednice Laćarak 1.11.2021. godine organizuje polaganje venaca na više spomen obeležja kako u selu tako i u Sremskoj Mitrovici. Na Spomen kosturnicu oslobodilaca Laćarka i Spomnik „Krilo“ venac je položila delegacija SUBNOR-a Laćarak, a na Spomenik palim borcima i žrtvama terora u centru Laćarka venac je položila predsednica Saveta Mesne zajednice Laćarak Vesna Skakun sa svojim saradnicima.

Članovi SUBNOR-a Laćarak, zajedno sa predsednicom Saveta Mesne zajednice Laćarak, predstavnicima Ambasade Ruske Federacije i Ambasade Belorusijije položili su vence na grobove pilota Crvene armije koji su nastradali prilikom borbi za oslobođenje Laćarka i na grob Heroja Vladimiora Lentijeviča Gušče na Starom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici. Potom su svi uzeli učešće na obeležavanju koje je organizovao grad Sremska Mitrovica. Grad Sremska Mitrovica se na dostojan način odužio vojnicima Srbije koji su položili svoje živote za slobodu i ujedinjenje od 1914-1918. Na Spomen kosturnici srpskim internircima 1914-1918. godine, vence su položile delegacije: Grada Sremske Mitrovice, Ambasade Belorusije i Ruske Federacije, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca UDRUŽENjE VETERANA PJP i SUBNOR-a Laćarak.U ime grada prisutan je bio Zoran Mišević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport grada Sremska Mitrovica. Program je osmislila i vodila Jasna Arbanas. U ime grada prisutan je bio Zoran Mišević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport grada Sremska Mitrovica.

Sabor Oslobođenja
foto: Kurir

IZLOŽDA U ČAST OSLOBOĐENjA GRADA SREMSKE MITROVICE U PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU I PROJEKCIJE KRATKIH DOKUMENTARNIH FILMOVA POSEBNE JEDINICE POLICIJE I SLAVA PALIM HEROJIMA 1991-2001

Sabor Oslobođenja
foto: Kurir

Povodom Dana oslobođenja Istorijski arhiv „Srem“ je organizovao izložbu Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca autora Milana Mirkovića i Milana Tlačinca na Arheološkom lokalitetu „Carska palata“.Na svečanom otvaranju prisutnima se u ime Grada Sremske Mitrovice obratio predsednik Skupštine grada Ilija Nedić, potom je o izložbi govorio jedan od autora gospodin Milan Mirković. Nakon čitanja pesme „Milunka Savić“ autora Jasne Arbanas prisutnima se obratila i izložbu otvorila u 12 časova izaslanik Predsednika Republike Srbije dr Verica Lazić. Autor Milan Mirković je prisutnima objasnio koncept izložbe koja se sastoji od 20 panela. Na svečanom otvaranju su između ostalih prisustvovali: gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Igor Kiselev sa svojim saradnikom, predstavnici Ambasade Belorusije u Srbiji, potpredsednik SUBNOR-a Srbije i predsednik SUBNOR-a APV Jovo Baroševčić, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo, Nemanja Lacković poslanik u Skupštini APV, profesor dr Goran Puzić, delegacija Zavičajnog Muzeja Ruma, Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, članovi Gradskog veća, odbornici Skupštine grada, predstavnici SUBNOR-a i veći broj mitrovčana. Program je osmislila i vodila Jasna Arbanas.

Sabor Oslobođenja
foto: Kurir

Uprepunoj sali Galerije „Lazar Vozarević“ održana je u 18.30 minuta promocija izdanja Udruženja dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca kao i prezentacija rada Udruženja veterana posebnih jedinica policije PJP. Ovom skupu je u ime Grada prisustvovao zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport Zoran Miščević, direktor Galerije Milan Marinković, predstavnik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva Šid dr Branislav Mauković, delegacija SUBNOR-a Podunavlje, predstavnici Rusinske i Ruske nacionalne manjine grada kao i građani.Prisutnima se prvo obratio Dejan Umetić v.d. Istorijskog arhiva „Srem“ u nastavku je program vodio Milan Mirković u ime ova dva udruženja koja su takođe predstavljali i Miloš Spasić sekterat Udruženja 1912-1918 i Petar Jovanović legendarni pripadnik PJP. Prikazani su potresni filmovi “POSEBNE POLICIJSKE JEDINICE“ i „SLAVA HEROJIMA 1991-2001“ o poginulim pripadnicima vojske i policije .U ime Udruženja dobrovoljaca, PJP-a i SUBNOR-a Milan Marković se zahvalio ljudima koji su se angažovali na obeležavanju Dana oslobođenja: predstavniku Grada Sremska Mitrovica-Zoranu Miščeviću, Jasni Arbanas, Dušici Pejkić, Vanji Senader, Dejanu Mostarliću i Gavrilu Petkoviću..

Sabor Oslobođenja
foto: Kurir

Nakon 90 godina po prvi put održan je parastos majoru Vojske Kraljevine Srvije Vojislavu Tankosiću.

Uz najviše državne i vojne počasti, uz prisustvo počasnog voda Vojske Srbije i visokih oficira Ministarstva Odbrane, danas je sa početkom u 12 časova Udruženje ratnih dobrovoljaca1912-1918 organizaciji predsednika Nikole Filipovića, potpredsednika Milana Mirkovića i sekretara Miloša Spasića organizovalo na novom groblju parastos i polaganje cveća majoru Vojske Kraljevine Srbije Vojislavu Tankosiću. Parastosom je načelstvovao protojerej-stavrofor Drago Ubiparović, saluživali su jerej poručnik Vojske Srbije Slavko Papić i parohijski sveštenik Dejan Vuić iz Crkve Sv. Vasilija Ostroškog sa Banjice. Nakon polaganja venaca i cveća brojnih udruženja poput SUBNORA, UDRUENjA RATNIH DOBROVOLjACA 1912-1918 NjIHOVIH POTOMAKA I POŠTOVALACA, UDRUŽENjA PRIJATELjI 72 SPECIJALNE BRIGADE I VETERANA PJP, okupljenima su se obratili:praunuk majora Tankosića Gradimir Nikolić, general u penziji Milorad Stupar u ime pripadnika Vojske i Policije i otac Drago Ubiparipović. Pomenu su prisustvovali državni sekretari Ministarstva za rad zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja pukovnik Miodrag Kapor i Zoran Antić kao i general potpukovnik policije Obrad Stevanović.

(Kurir.rs / Milan Mirković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track