SRPSKI DEČAK JE BIO PRVA ŽRTVA KRVOLOČNOG VELIKOG RATA! Potresne reči na čitulji: "Bog da prosti njegovu junačku dušu"!
Foto: Printscreen YT

NA reljefu ptica kao simbol slobode i mladosti

SRPSKI DEČAK JE BIO PRVA ŽRTVA KRVOLOČNOG VELIKOG RATA! Potresne reči na čitulji: "Bog da prosti njegovu junačku dušu"!

Društvo -

Dan 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a malo kome je poznato da je prva srpska žrtva, u jednom od najvećih sukoba u istoriji čovečanstva, bio šesnaestogodišnji dobrovoljac Dušan Đonović, učenik Kraljevske trgovačke akademije.

Veliki rat, Prvi svetski rat, srpski vojnik
foto: Profimedia

Naime, dana 28. jula 1914. godine po novom kalendaru, kada je objavljen rat, otpočeo je napad na Beograd. Sava i Dunav su tada bili državna granica, a Beograd je bio karaula. Austrougari su krenuli ka Srbiji, a srpska vojska je oborila stari železnički most, kako oni ne bi mogli da pređu reku kopnenim putem. I, upravo tu kraj starog mosta, pale su prve žrtve u Prvom svetskom ratu. Sa mađarske strane, to je bio Ištvan Balohi, koji je poginuo na vodi, a sa srpske mladi Dušan Đonović.

Tragična sudbina ovog dečaka bila je zaboravljena dok nedavno nije otkrivena stranica lista "Politika", iz tog vremena, na kojoj se nalazi čitulja posvećena dečaku.

- Večeras, oko ponoći, navršiće se osam dana kako su prvi austrijski meci nadrli na našu zemlju i od kako je počeo veliki rat za slobodu i nezavisnost Srpskog Naroda. U toj znamenitoj noći kao prva žrtva pao je mladi dobrovoljac Dušan Đonović, činovnik Železničke direkcije i četnik u četi vojvode Jovana Babunskog. Dušan Đonović, primorac po rođenju, brat Jovana Đonovića, koji se istakao u crnogorskom omladinskom pokretu. Čim je Austrija nagovestila rat, Dušan Đonović je prihvatio pušku i stupio u dobrovoljce. On je znao da se za istu stvar bori Srpski Narod na celom svome prostranstvu i pao je pogođen austrijskim metkom na obali Save, braneći slobodu Beograda, onako isto slatko kao da su ga izrešetali kuršumi pod Lovćenom. Bog da prosti njegovu Junačku dušu! - piše u čitulji.

Na Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu je hrabrom dečaku u čast 2004. godine, prilikom obeležavanja devet decenija od početka Prvog svetskog rata, postavljena ploča u čast. Ovo je bilo inicijativa Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i njihovih potomaka i poštovalaca.

Ploču je napravio Ljubiša Mančić, akademski vajar, a na njoj je reljef mladog srpskog đaka i vojnika. Kako nije bilo moguće pronaći Đonovićevu originalnu fotografiju, predstavljen je portret mladića sa srpskom vojničkom kapom i puškom. Ispred njega je globus, knjiga i rasuta slova, kao i mastionica sa perom. Natpis na globusu je "1914", kao godina kada je Đonović nastradao. Desna ruka je podignuta i ispred nje je ptica kao simbol slobode i mladosti.

Dušan je bio prva žrtva rata, a nakon njega je ubijeno više od 15 miliona ljudi u svetu, 20 miliona je ranjeno, a direktne učesnice rata pretrpele su i ogromna razaranja država i privreda.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track