VESNA TOMIĆ ZA KURIR: Anatemišemo bajke jer nije u redu da vuk pojede babu, a istovremeno deci dopuštamo da gledaju Skvid gejm!
Foto: Printscreen Youtube

apsurd u kojem živimo

VESNA TOMIĆ ZA KURIR: Anatemišemo bajke jer nije u redu da vuk pojede babu, a istovremeno deci dopuštamo da gledaju Skvid gejm!

Društvo -

Deca u Srbiji ne samo da gledaju širom planete megapopularan južnokorejski serijal "Skvid gejm" (Igra lignje), već i imitiraju scene iz ovog trilera koji obiluje eksplicitnim i brutalnim scenama nasilja! Posebeno je zastrašujuće što se među onima koji upijaju ovakav sadržaj nalaze i mališani od osam, devet godina, a na ovaj opasan trend su čak pojedine razredne starešine upozorile roditelje na roditeljskim sastancima!

Vesna Tomić
foto: Kurir štampano

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže za Kurir da gledanje ove serije može negativno uticati na decu pre svega osnovnoškolskog, ali, donekle, i srednjoškolskog uzrasta. Ona kaže i da je današnja omladina izložena neverovatnom pritisku i apsurdu. Sa jedne strane, u svetu se anatemišu bajke jer je neprihvatljivo da vuk pojede babu, a sa druge, deci su kao na tacni dati najagresivniji mogući sadržaji.

- Današnja deca znaju da rade sa tehnologijom i dugmićima, ali ne znaju da sklope rečenicu kako treba. Posledice izloženosti ovakvim sadržajima je porast agresivnog ponašanja, kao i nepoštovanje bilo kakvih normi i standarda društvenog ponašanja - kaže ona.

Squid game
foto: Printscreen Youtube

Naša sagovornica ističe da je kod mladih primetan znatni porast agresije, a maloletničke delikvencija, kako kaže, aposlutni je odraz situacije u društvu.

- U našoj zajednici je došlo do porasta nasilja - na prvom mestu verbalnog. Međutim, verbalno nasilje je alfa i omega za buduće fizičko nasilje. Deca su pod strahovitom uticajem agresivnog i primitivnog sadržaja, kao i nasilne komunuikacije, pre svega, svojih roditelja prema drugima.

Oni gledaju ponašanje svojih roditelja i usvajaju te modele, a utuicaj tog agresivnog, neadekvatnog ponašanja se intenzivira gledanjem nasilnog sadržaja u medijima i na društvenim mrežama - kaže Tomićeva i dodaje da u vaspitavanju dece ključnu ulogu imaju roditelji koji ih moraju kroz razgovor naučiti pravim vrednostima.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track