Najnovije vesti

NAJDETALJNIJI VODIČ ZA PUTOVANJA: Sa "sinofarmom" možemo u 12 zemalja EU, sa "sputnjikom" u 8, a za OVE ne pomaže nijedna vakcina
Foto: Shutterstock

Kurir istražuje

NAJDETALJNIJI VODIČ ZA PUTOVANJA: Sa "sinofarmom" možemo u 12 zemalja EU, sa "sputnjikom" u 8, a za OVE ne pomaže nijedna vakcina

Društvo
12:16h

Odluka Evropske komisije da prizna digitalni zeleni sertifikat Srbije ne znači automatski da će srpski državljani moći da uđu u sve zemlje Unije. Na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova redovno se ažuriraju podaci o načinima ulaska u bilo koju zemlju na svetu, a mi vam dajemo kratak vodič kakvo je sada stanje za države Evropske unije što se tiče vakcinisanih građana Srbije i koje vakcine su u kojoj zemlji dozvoljene. Ima i onih, istina retkih, koje ne traže nikakvu potvrdu, poput Mađarske.

Nemačka

Berlin, Nermačka
foto: Shutterstock

- Državljani Srbije koji su potpuno vakcinisani protiv kovida 19 nekom od vakcina "bajontek/fajzer", "moderna", "astra zeneka" ili "džonson i džonson" mogu iz Srbije putovati u Nemačku bez ikakvih problema.

Austrija

Beč, Austrija
foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

- Potreban dokaz o potpunoj vakcinaciji na nemačkom ili engleskom jeziku nekom od sledećih vakcina: "bajontek/fajzer", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm", "sinovak". Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana.

Grčka

Travelland, Putovanja, Letovanje, more
foto: Promo

- Jedna od retkih zemalja EU koja priznaje i "sputnjik V", naravno, uz "sinofarm". Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu podležu karantinu u trajanju od sedam dana. Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

Slovenija

0069503018, Ljubljana, aerodrom, ljubljanski aerodrom
foto: AFP / AFP / Profimedia

- Slovenci priznaju sve vakcine odobrene u Srbiji. Potrebno je priložiti zeleni karton kojim se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine "bajontek/fajzer" proteklo najmanje sedam dana, od "moderne", "sputnjika V", "džonson i džonsona", "sinovak bajonteka" i "sinofarma" najmanje 14 dana, a od "astra zeneke" najmanje 21 dan.

Hrvatska

Dubrovnik
foto: Profimedia

- Treća država od 27 članica EU koja prihvata sva cepiva koja su odobrena u našoj zemlji. Potrebna je potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze da je prošlo 14 dana.

Holandija

0627884245, Holandija, Amsterdam
foto: Oscar Gonzalez/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Priznaju vakcine "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm" i "sinovak". Osobama koje su potpuno vakcinisane neće biti određen karantin. Međutim, u obavezi su da popune izjavu o karantinu, u kojoj će navesti da su izuzeti od obaveze karantina jer su vakcinisani.

Češka

Prag, Češka
foto: Foto Andrej Mlakar/Kurir

- U Češku građani Srbije mogu pod uslovom da su potpuno vakcinisani jednom od vakcina koje se priznaju u Češkoj ("fajzer" - "komirnati", "moderna" - "spajkvaks", "astra zeneka" - "vakszevrija" ili "kovišild") i da je od druge doze prošlo najmanje 14 dana.

Mađarska

- Za ulazak u Mađarsku nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Španija

Barselona, Sagrada Familija, Antonio Gaudi
foto: Profimedia / Matthias Oesterle

- U Španiju mogu da uđu državljani Srbije koji poseduju sertifikat o vakcinaciji (minimum 14 dana nakon druge doze) jednom od vakcina koje su odobrile Evropska agencija za lekove i SZO.

Rumunija

- U tu zemlju mogu oni koji ispunjavaju uslov da su vakcinisani, a da je prošlo 10 dana od kompletne vakcinacije.

Slovačka

- Neophodna je elektronska registracija pre ulaska. Osobe koje su vakcinisane (najmanje 14 dana od druge doze ili 21 dan ako je vakcina koja se daje u jednoj dozi) mogu ući bez ograničenja ukoliko imaju potvrdu o vakcinaciji na slovačkom, češkom ili engleskom jeziku.

Kipar

nekretnine, cene, stanovi, Kipar
foto: Shutterstock

- Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Kipar priznaje vakcine "fajzer/bajontek", "astra zeneka", "džonson i džonson", "moderna", "sputnjik V", "sinofarm" i "sinovak".

Estonija

- Ulazak u Estoniju dozvoljen je ukoliko se poseduje dokaz o potpunoj vakcinaciji. Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Srbiji. Potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od godinu dana.

Finska

- Dozvoljeno građanima Srbije ukoliko poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre putovanja), a priznate vakcine su: "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "jansen", "sinofarm", "koronavak".

Irska

Irska
foto: KURIR

- Neophodno je posedovati validan dokaz o vakcinaciji, a putnik se smatra vakcinisanim ukoliko je primio neku od vakcina koje su odobrene od Evropske agencije za lekove uz preporučeni broj dana nakon konačne doze.

Danska

0088261126, Danska, Kopenhagen
foto: Christian Kober / robertharding / Profimedia

- Vakcinisani građani, sa potvrdom u elektronskoj formi, mogu da uđu u Dansku. Nije potrebno uraditi test, niti je potrebna samoizolacija.

Belgija

Brisel, EU, Evrposka unija
foto: Shutterstock

- Potrebna je potvrda o vakcinaciji nekom od vakcina priznatih od EMA ("fajzer", "astra zeneka", "moderna" i "jansen") ili vakcinom "kovišild" (tržišni naziv za vakcinu "Astra Zeneke" proizvedenu u Indiji) i ukoliko je od prijema druge doze prošlo najmanje dve nedelje.

Litvanija

Litvanija, Zarasaj
foto: Profimedia

- Važno je imati zeleni sertifikat koji dokazuje da je prošlo minimum 14 dana od obavljene potpune vakcinacije vakcinom koja je dozvoljena za upotrebu u EU ("fajzer/bajontek", "moderna-bajotek Spejn", "astra zeneka AB", "jansen")

RESTRIKTIVNO

Ne može da se uđe ili uz "nužni" razlog

Švedska

Bugarska

Italija

Luksemburg

Malta

Poljska

Portugal

Letonija

Francuska

Jedini prihvataju posle dva "sinofarma" buster dozu "fajzera"

Pariz, Ajfelova kula
foto: Profimeida

Francuska je jedina država EU koja je za sada, prema navodima na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prihvatila da buster doza obezbedi ulazak u tu zemlju. Elem, državljani Srbije mogu da uđu u Francusku ukoliko prilože dokaz o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo sedam dana od druge doze za "fajzer", "modernu" i "astra zeneku", odnosno 28 dana od jedne doze vakcine "džonson i džonson".

- Ovo se takođe odnosi i na putnike koji su primili dve doze vakcine "sinofarm" ili "sinovak" nakon čega su primili treću, buster dozu neke od mRNA vakcina. Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine "sinofarm" ili "sinovak" moraće da prime još dve doze vakcine mRNA kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim - navodi se na sajtu MSP.

Novi zeleni digitalni sertifikati

Od petka ćemo biti usklađeni sa EU

Mihailo Jovanović, kovid propusnica
foto: Rts Printscreen, Shutterstock

Direktor Kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović rekao je da od petka ujutru očekuje novu elektronsku uslugu na portalu E-uprava koja će podrazumevati izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti EU kompatibilni. Naveo je da se novi sertifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

- Imaju poseban QR kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir - naglasio je Jovanović.

KOVID SERTIFIKATI: Gde ćemo moći da putujemo?
03:19

KOVID SERTIFIKATI: Gde ćemo moći da putujemo?

ČINJENICE/"Sputnjik" priznaju

Grčka

Kipar

Slovenija

Hrvatska

Danska

Slovačka

Rumunija

Estonija

"Sinofarm" priznaju

Austrija

Danska

Grčka

Slovenija

Hrvatska

Holandija

Španija

Rumunija

Slovačka

Kipar

Estonija

Finska

Kurir.rs/Ružica Kantar

Bonus video:

 RADOJIČIĆ: Vakcinacija je jedini vid borbe, rad sam da razgovaram sa ljudima o tome
02:42

RADOJIČIĆ: Vakcinacija je jedini vid borbe, rad sam da razgovaram sa ljudima o tome

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja