NOVI PAD KORONA BROJKI: Danas 3.086 novozaraženih, 53 pacijenta preminula
Foto: Shutterstock, Covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NOVI PAD KORONA BROJKI: Danas 3.086 novozaraženih, 53 pacijenta preminula

Društvo -

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 16.335 građana od kojih je 3.086 novozaraženih.

Preminulo je 53 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 240 obolelih.

presek stanja, korona presek, korona
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije, na korona virus testirano je 16.864 građana od kojih je 3.219 novozaraženih. Preminulo je 55 pacijenata, a na respiratorima je bilo 259 obolelih.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su se kovid propusnice pokazale kao najbolja mera za motivisanje mladih od 18 do 30 godina da se vakcinišu, što je "tužno i poražavajuće", navodeći da bi mladi trebalo da budu "na prvoj liniji fronta u borbi protiv korone".

- Da ne budem previše oštra i kritična prema mladima u Srbiji, tako je bilo i u drugim evropskim zemljama - rekla je Brnabić na panelu "Imunizacija mladih" na Fakultetu organizacionih nauka (FON), na kojem su, izmedju ostalog, učestvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i imunolog Srđa Janković.

Na pitanje da li će se mera kovid propusnica proširiti, ona je navela da su "na stolu uvek sve opcije", ali da ne želi da uvodi marketniški mere koje posle ne mogu da se kontrolušu, niti imaju mogućnost sankcionisanja.

- U ovom trenutku epidemiološka situacija je svakog dana sve bolja, ali ne znači da će tako i ostati. I neće, ako se obim vakcinacije ne poveća - rekla je Brnabić.

Preminula beba u Leskovcu

Beba stara dva dana preminula je jutros u bolnici u Leskovcu, potvrdio je za Kurir dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

Dr Dimitrijević je rekao da je beba rođena pre dva dana u terminu, da je bila teška 3.050 kg i 46 centimetara, da je trudnoća bila uredna,a porođaj carskim rezom.

- Beba je na samom rođenju reanimirana i prebačena, kako su mi upravo rekli moji lekari, na intenzivnu negu. Laboratorija je bila mirna, a bebica je bila na nekom malom kiseoniku, u inkubatoru. Dobila je manju temperaturu, ali to nije neuobičajeno kod novorođenčeta i data mu je antibiotska terapija. Dete je bilo stabilno, ništa nije ukazivalo na težu kliničku sliku. Majka je na antigenskom testu bila negativna, kao i beba. Novorođenče je bilo stabilno do jutros u sedam sati, kada mu je naglo pala saturacija i kada su morali da ga intubiraju. Stavljen je na najviši protok kiseonika, svi najbolji lekari iz bolnice bili su tu, pripreman je transport za Niš, ali nažalost, usledio je srčani zastoj i beba je preminula u 10:15. Reanimacija nije uspela, doktori su plakali. Naložena je obdukcija koja će pokazati tačan uzrok smrti - kaže za Kurir dr Dimitrijević, koji ne zna kog je pola beba.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

04:03

Dr Kon o uvođenju kovid propusnica 24/7

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track