DRŽAVNE INSTITUCIJE SE UKLJUČILE U REŠAVANJE PROBLEMA U LINGLONGU: Radnike iz Vijetnama izmestili u bolji smeštaj!
Foto: Printscreen, Kurir

BRZA REAKCIJA

DRŽAVNE INSTITUCIJE SE UKLJUČILE U REŠAVANJE PROBLEMA U LINGLONGU: Radnike iz Vijetnama izmestili u bolji smeštaj!

Društvo -

Nakon reagovanja inspekcije Ministarstva rada, zaštitnika građana i MUP, vijetnamski radnici sa gradilišta kineske kompanije "Linglongu" u Zrenjaninu izmešteni su iz neuslovnih baraka u bolji smeštaj. Deo radnika, kako prenose mediji, smešten je u Kaštel Ečka, dok je veći broj njih premešten na drugi kraj industrijske zone u Zrenjaninu, gde borave i kineski radnici.

Povodom protesta zaposlenih Vijetnamaca i nevladinih organizacija zbog loših uslova u barakama na gradilištu fabrike guma premijerka Ana Brnabić je poručila da je inspekcija rada stalno na terenu i da je naloženo da se radnici iz Vijetnama izmeste i imaju bolje uslove, kao i da će Vlada na tome insistirati.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/PINK

- Svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, uključujući i Zakon o radu - rekla je ona za TV B92, ali nije isključila mogućnost da su napadi na fabriku "Linglong" deo organizovanih napada na kineske investicije. Nešto kasnije novinarima u Vladi Srbije poručila je da će svi radnici, odakle god da dolaze, biti zaštićeni, ali za loše uslove u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama ne želi da "bez dodatnih informacija" prebaci odgovornost na investitora. Ona je dodala da će u narednim danima imati sastanak i sa svim resornim ministarstvima i da će pozvati ljude iz kompanije da reše probleme.

Navode o položaju vijetnamskih radnika u "Linglongu" proveravao je i zaštitnik građana, koji je saopštio da je policija u utorak zabranila upotrebu dva objekta za stanovanja u kojima su smešteni radnici nakon što je utvrdila da se u njima nalaze boce za TNG i burad za dizel, što predstavlja opasnost po živote tih ljudi.

- Zaštitnik građana je saznao da svi angažovani strani radnici imaju urednu prijavu i radnu dozvolu. Zatraženo je da se radnicima iz Vijetnama obezbede bolji uslovi smeštaja, a PU Zrenjanin je o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu kako bi utvrdilo da li je došlo do izvršenja nekog krivičnog dela - saopštio je ombudsman.

Jedan od vijetnamskih radnika koji se obratio medijima na protestu rekao je da, od kada su došli ovde, sve je drugačije nego u dokumentima koje su potpisali u Vijetnamu:

- Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju.

Inače, povodom prijave za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, koju je podnela Astra, Ministarstvo rada je obavilo vanredni inspekcijski nadzor na gradilištu "Linglonga" i saopštilo da je to gradilište najkontrolisanije u srednjem Banatu.

Organizacija Astra ocenila je da je u slučaju radnika iz Vijetnama dosadašnja reakcija države zabrinjavajuća:

- Sve što je dosad učinjeno: od plasiranja lažnih informacija o premeštanju radnika, preko nemuštih objašnjenja za zadržavanje pasoša, komentarisanja visine plate kao izgovora za neljudski tretman i uslove rada, do konfuznog i nenajavljenog seljenja radnika na više lokacija, ukazuje na upitnu sposobnost i volju državnih organa da u ovom slučaju postupaju onako kako im zakoni nalažu.

Menadžment "Linglonga"

Izvođač rešava problem

Kompanija "Linglong" saopštila je da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već da ih je angažovao izvođač radova, kineska kompanija TEPC:

- Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi, bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima. Isto tako, od izvođača smo dobili informaciju da su pasoši vraćeni vijetnamskim radnicima.

Predsednik Srbije

Aleksandar Vučić, Subotica, Otvaranje fabrike
foto: Printscreen/TV Pink

Pomoći ćemo radnicima, ali nećemo terati investitore Pitanje radnika "Linglonga" je deo kampanje koja se vodi mesecima protiv kineskih investicija, ali je inspekcija poslata u pogon kompanije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja fabrike "Bojsen" u Subotici.

- Šta želite, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara? Ako je inspekcija ustanovila da su uslovi loši, napraviće nove uslove, nema potrebe za hajkom. Ako treba da se pomogne Vijetnamcima, pomoći ćemo, ali nećemo terati investitore - naveo je on, a preneo Telegraf.rs.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo prethodno je izjavila da ambasada od svih kineskih kompanija zahteva da se pridržavaju zakona i propisa Srbije i da sa radnicima postupaju u skladu sa ugovorom.

Tomislav Momirović

Jako dobro su plaćeni

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović rekao je da vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike "Linglong" u Zrenjaninu spavaju u neuslovnim prostorijama, ali je činjenica da su oni jako dobro plaćeni.

- Njihova prosečna plata je 900 evra i, ako oni nju koriste tako da uštede i da najveći deo novca vrate svojim porodicama, mi kao država teško možemo da se izborimo sa tim problemom. Ja se pitam zašto ti ljudi ne iskoriste taj novac da obezbede sebi dostojanstveniji život ovde - rekao je Momirović na RTV Vojvodina i istakao da svi strani investitori moraju da posluju u skladu sa zakonima Srbije i da je on, kao član Vlade, zainteresovan za problem radnika iz Vijetnama jer je reč o važnoj investiciji za Srbiju, koja se prostire na više od 95 hektara i gde radi veliki broj radnika.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track