UBOJITI LEPOTAN: Lovci izglasali najbolji karabin, nema grešku ni po mrazu ni vrućini
Foto: Zorana Jevtić

LOVAČKI KARABIN M70, PREPOZNATLJIVI KOMAD "ZASTAVA ORUŽJA"

UBOJITI LEPOTAN: Lovci izglasali najbolji karabin, nema grešku ni po mrazu ni vrućini

Društvo -

Već pola veka je među lovcima, pravi je drug, ne izda ni po ciči zimi, ni po vrućini, trpi sve... I opasno dobro gađa. Ali sada i opasno dobro izgleda! Ekskluzivno! Prepoznatljivo ime - lovački karabin M70.

Lovac Nikola Ražić pokazuje nam ponos "Zastava oružja". Puška svima znana. Na starom proverenom mehanizmu - "mauzer" je to. Još onaj iz 1898! Toliko dobar da radi i u 21. veku. Ali ide i u korak s vremenom. Popularni karabin sada je i "ekskluziv", za odabrane, posebno dizajniran...

Pred nama je unikat. Kalibar 30-06 "springfild" je stara priča. Ali kundak od orahovine, ta divna čokoladna boja koju samo ovo drvo daje, taj sjaj koji samo ono može da dosegne, stvar je čistog prestiža. I luksuza. Izrezbarena arabeska u drvetu, izgravirana divljač u metalu, a šta bi drugo za strastvenog lovca, daju mu unikatnost. Ali pre svega toga je pouzdanost. Koja za lovce nema cenu.

karabin
foto: Zorana Jevtić

- Lov je strast, ljubav, hobi. Ali lov je i to da danima idemo po lovištu, pratimo tragove, iznosimo hranu da namamimo divljač... I kad je konačno dočekamo, moramo da imamo kvalitetno oružje kojim će pogodak biti siguran. A upravo to je karabin M70, omiljeni karabin srpskih lovaca - objašnjava nam Ražić dok centrira nišan.

Mladen Petković
foto: privatna arhiva

Mladen Petković

Oboren rekord - ugovor od 234 miliona dolara sa SAD

Mladen Petković, direktor "Zastava oružja", kaže za Kurir da je njihovo lovačko oružje pouzdano, a njegov kvalitet prepoznat širom sveta.

- "Zastava oružje" je ove godine potpisalo najveći ugovor do sada, a možda i jedan od najvećih u celoj namenskoj industriji, u vrednosti od 234 miliona dolara, o izvozu lovačkog i sportskog oružja u SAD. Ovo je istorijski poslovni poduhvat kojim smo obezbedili siguran posao u narednih šest godina za 2.500 radnika najstarijeg preduzeća u korpusu namenske industrije - naglašava Petković i dodaje:

- Predstavljeni karabin je unikatni primerak. Kundak je izrađen od posebno odabranog odreska od orahovog drveta. Rezbareni elementi u drvetu i gravura u metalnim delovima ručni su rad majstora Ateljea za graviranje. Prodaja na godišnjem nivou je u proseku 700-800 komada.

Stvar je, kako veli, u nenormalno dobrom mehanizmu, pomenutom "mauzeru".

- Nema grešku, nema zastoj. I nema veze da li je mraz ili vrućina. Ovom karabinu ne smeta ni aljkavost naših lovaca, koji ne čiste redovno oružje. Uvek pali. Dokaz tome je i što kod nas u Lovačkom društvu Beograd ima karabina koje lovci nose i 50 godina - priča Ražić.

Karabin može da se koristi samo sa čeke. I to propisno napravljene.

- I ne možeš danima da sediš na čeki i, kad ti naiđe divljač, da promašiš. Moraš na mestu da odstreliš životinju jednim metkom. Jer posle prvog pucnja, ne pogodiš li - ona pobeže. Kao i sve živo u okolini. I nema popravnog. I sve to pored drveća, granja i šiblja koje te ometa. Plus je danas, kao nikad pre, vreme novac. Svi mi imamo porodice, obaveze, ne možemo sto puta da idemo u lov, te zadovoljstvo ulova ne smemo da popustimo kad nam već naiđe divljač - veli Ražić.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

A vreme je sada nikad bolje za lov - puna lovna sezona, sva divljač može da se nišani. Ovaj ubojiti lepotan idealan je za krupniju divljač - divlje svinje, srndaće, pa čak i predatore - lisicu, vuka, šakala... I sam Beograd je, na iznenađenje mnogih, veliko lovište. Iza Ušća, iza Mirijeva, Karaburme... pravo je divlje bogatstvo. Pre neki dan su, kaže nam Ražić, ulovili čak 56 divljih svinja. Sve po pe-esu. Uz dozvolu. Jer lov je zabava, ali lov je i "regulisanje" nekih ravnoteža i ciklusa u prirodi... A ako je uz pravo oružje, pa još i unikatno - gušt je neviđen.

O ovom unikatu

- lovački karabin M70

- kalibar 30-06 "springfild"

- 600 mm dužina cevi

- 5 metaka stane u karabin

- mahanizam za okidanje s jednim obaračem, podesivim

- izrezbarena arabeska

- izgravirane životinje

- iz serije "ekskluziv"

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track