11:23

pametna brojila

nova pravila

OVAKVA BROJILA ĆE SVI USKORO MORATI DA IMAJU! Struja će se meriti na nov način! Evo šta će to DONETI GRAĐANIMA

Društvo -

Proizvođač pametnih brojila Vladan Lapčević istakao je da će uskoro svako domaćinstvo svoje brojilo zameniti pametnim, kao i da će ta zamena doneti mnogo više benefita građanima.

pametna brojila
foto: Kurir televizija

- Verujem da će biti u bliskoj budućnosti zamena brojila. Taj proces je dugačak, ali naša elektrodistribucija efikasno radi na tome. Mislim da će taj proces kod nas biti brzo zavšren. Kad kažem brzo, to je ipak proces od nekoliko godina. Prva faza je proizvodnja oko 200.000 brojila, tender uz pomoć evropske banke je u ranoj fazi, tako da ja očekujem da iduće godine bude priveden kraju i očekujemo da učestvujemo u njemu - kaže Vladimir Lopačić, proizvođač pametnih brojila.

brojila
foto: Kurir televizija

On je naveo da je kod pametnih brojila gotovo nemoguće da se greške pojave.

- Ako pričamo o klasičnom merilu taj proces očitavanje je manuelan, dolazi do grešaka u prepisivanju i često kada se izdaju računi dolazi do grešaka. Kod pametnih brojila praktično je nemoguće da se pojave te greške, što je benefit za obe strane. Samo očitavanje pametnog brojila u svrhu izdavanja računa je jedan od benefita, tačnost se tu ne dovodi u pitanje. Postoje i druge stavke visoke funkcionalnosti, ono što je interesantno, ona prate kvalitet isporučene električne energije. Građani će uz pomoć brojila uspeti i da smanje potrošnu električne ene - kaže Vladan Lapčević, predstavnik proizvođača pametnih brojila.

pametna brojila
foto: Kurir televizija

Dobra vest je i da će građani pametna brojila dobiti potpuno besplatno.

- Za građane je sve besplatno, oni imaju samo korist i to višestruku i imaće mogućnost da budu i potrošači i proizvođači energije. Ovde svi dobijaju, smanjuje se štetan uticaj na prirodnu sredinu, imate jeftiniju proizvodnju, ovo je benefit za sve - naveo je Lapčević.

Kurir.rs

Bonus video:

02:32

KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja