SRBI SE NAPOKON OPAMETILI, PRESTALI SMO DA SE KLJUKAMO ANTIBIOTICIMA! Brojke su sjajne, korona nas je samo malo poremetila
Foto: Printscreen/RTS

NAPOKON

SRBI SE NAPOKON OPAMETILI, PRESTALI SMO DA SE KLJUKAMO ANTIBIOTICIMA! Brojke su sjajne, korona nas je samo malo poremetila

Društvo -

Lončar je naveo da je potrošnja antibiotika na recept realizovana u apotekama u 2020. smanjena za osam odsto, u odnosu na 2019, a sa trendom kontinuiranog pada za 36 odsto u odnosu na 2015

- Zahvaljujući merama, aktivnostima i uspešno sprovedenoj kampanji MZ promet antibiotika u 2020-toj godini još uvek je značajno manji i to za čitavih 20 procenata u odnosu na 2015-tu godinu.

- Potrošnja antibiotika na recept realizovanih u apotekama u 2020. godini smanjena je za 8,0 procenata u odnosu na 2019-tu, sa trendom kontinuiranog pada od 36 odsto u odnosu na 2015-tu godinu. Ovo što se radi je izvanredan primer za sve i u regionu i Evropi - istakao je dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Zlatibor Lončar
foto: Printscreeen/RTS

„Svake godine u novembru na globalnom nivou obeležavamo Nedelju antimikrobne rezistencije i ove godine to se događa pod sloganom Širi svest zaustavi otpor. Srbija može da se pohvali dobrim rezultatima. Svakako želim da čestitam ministru zdravlja i svima koji rade na ovom problemu, na uspešno realizovanoj kampanji i rezultatima, uprkos svim preprekama koje su uzrokovane pandemijom kovida-19 - rekao je dr Marijan Ivanuša,specijalni savetnik i vršilac dužnosti predstavnika SZO i šefa Kancelarije u Srbiji.

Marjan Ivanuša
foto: Printcsreen/RTS

Prof. dr Milica Bajčetić iz nacionalnog korespondenta Svetske zdravstvene organizacije za potrošnju antibiotika rekla je da je smo zahvaljujući kampanji koja se sprovodi od novembra 2015. godine u organizaciji Ministarstva zdravlja i u saradnji sa projektima razvoja zdravstva Srbije, uspeli smo da amortizujemo povećanu potrošnju antibiotika usled kovid infekcije.

Milica Bajčetić
foto: Printscreen/RTS

- U odnosu na na 2015. godinu imamo smanjenje od 20 procenata. Ono što nas zabrinjava je značajno povećanje od 10 procenata u odnosu na 2019. godinu, tokom kovid pandemije - istakla je.

Učili su nas da se antibiotici prepisuju kada neko ima bakterijsku infekciju, koronavirus je virus, a kada neko dođe u Dom zdravlja sa simptomima, prvo što dobije su antibiotici.

- Po najnovijem protokolu antibiotik nije lek izbora, ni za blage oblike kovida, ne treba preventivno koristiti antibiotike ni u terapiji. Najveća potrošnja je za parenteralne lekove, a oko 80 odsto skočila je upotreba leka Lilezonata, koji je posledlja odbrana za stafilokoka i drugih bakterija- rekla je profesorka Bajčetić.

Napominje da je skok od 10 odsto potrošnje antibiotika posledice kupovine lekova u apotekama, a povećana je i bolnička potrošnja,pa je važno intenzivirati inspekcije u apotekama. Inače u pedijatrijskoj populaciji imamao pad propisanih antibiotika, za oko 52 odsto.

- U saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i ministarstvom zdravlja, mi smo u toku dve prethodne godine imali edukacije lekara. Danas započinjemo veliku edukaciju primarne prakse, koja će se sprovoditi tokom godine širom Srbije, kako bi se smanjila neracionalna potreba antibiotika- zaključila je prof. dr Milica Bajčetić.

Kurir.rs / RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track