09:57

SLAVILO SE ŠEST DECENIJA, A NEKI NISU NI PRESTAJALI DA PRAZNUJU! U beogradskoj kafani jugonostalgičari obeležavaju DAN REPUBLIKE

titovi pioniri

SLAVILO SE ŠEST DECENIJA, A NEKI NISU NI PRESTAJALI DA PRAZNUJU! U beogradskoj kafani jugonostalgičari obeležavaju DAN REPUBLIKE

Društvo -

Dan Republike i dalje se slavi u jednoj beogradskoj kafani, bez pauza i sa puno žara i žali za prošlim vremenima.

Ugostitelj Aleksandar Petrov vreme države Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i njenog predsednika Josipa Broza Tita opisuje kao najlepše sećanje mladosti.

- Pokušavam da mladim ljudima objasnim koliko je to bio veliki praznik. Priznajem 25. maj Dan mladosti i 29. novembar Dan Republike. Tri dana se spajalo i nije se radilo, bila je to lepa proslava, svi su bili zadovoljni i srećni. Lepo se jelo, pilo i slavila jedna prelepa država koja se zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) - rekao je ugostitelj Aleksandar Petrov za Kurir televiziju.

Ovaj Titov pionir objasnio je zbog čega godinama slavi današnji dan i šta želi da pokaže mladim ljudima.

- Kakva vremena dolaze, želim ljudima da pokažem gde smo, šta smo, i gde smo bili. Bili smo jedna preozbiljna država. Uvek donesem moj pasoš SFRJ, koji pokazuje kako smo putovali po Evropi i svetu bez ikakvih viza. Setimo se nekog vremena, gde je moglo da se živi od svog rada. Nije žal za godinama, nego za jednim prelepim vremenom - naveo je Petrov.

Aleksandar Petrov, Joška Broz
foto: Kurir

Kako je istakao, Tito je dao zadatak koji niko u svetu ne može da ispuni.

- Nisu svi voleli tu zemlju, ali mislim da je ogromna većina bila za nju, onu našu prelepu himnu i Tita koji je uspeo sve da održi na perfektnom nivou. Tito je dao zadatak koji niko u svetu ne može da ispuni. U Jugoslaviji je bilo sve organizovano, plaćeno - smatra Petrov.

Jugonostalgičar je danas dobio preko 100 čestitiki i poruka podrške.

- Danas sam dobio preko 100 poruka od mojih drugara. Nije to malo. Mnogo ljudi se javilo i čestitalo mi praznik, jer znaju da ga slavim. Ako prebacim praznik na neke mlađe generacije, to će biti najveći uspeh cele ove priče - ispričao je Petrov.

I za odgovornog urednika Kurira Rajka Nedića, 29. novembar je važan datum.

Rajko Nedić, Aleksandar Petrov
foto: Kurir televizija

- Za mene je 29. novembar oduvek bio poseban. U našoj kući se slavilo nekoliko dana i to dupli praznik, jer je mojoj rođenoj sestri Emiliji danas rođendan. Pamtim ta vremena, Titov sam pionir, sada pravimo i šale na taj račun. Tada je bio drugačiji život i drugačije se razmišljalo. Vreme prolazi, ali je ovaj datum ostavio na neke ljude dubok trag i sećanje na lepe uspomene. Nadam se da će se tradicija nastaviti - rekao je Rajko Nedić.

O dubokom tragu vremena govori i činjenica da gosti kafane nisu samo iz Beograda, već i iz Šida. Oni su se danas častili tradicionalnim specijalitetima iz tog mesta.

Jovan Burujević
foto: Kurir televizija

- Mi smo ispred Udruženja dobrih domaćina i još boljih gostiju i jedno hedonističko društvo. Na današnji dan je bilo najviše svinjokolja. Svi su koristili slobodne dane za to, Šid je poznat po kobasicama. Došli smo da podržimo proslavu i doneli smo naše specijalitete - istakao je Jovan Burujević.

YU GRUPA OSNOVANA NA DANAŠNJI DAN

YU grupa osnovana je baš na nekadašnji Dan republike.

- 29. novembra se nije radilo, spremala se zimnica u domaćinstvima. Praznik smo koristili za druženje i provod. Pojedini koji su imali šta da kažu, predstavljali su svoja dela i ono šta su uradili. To je bio slučaj sa YU grupom, 29. novembra 1970. godine mi smo imali prvi zvanični nastup - podsetio se Žika Jelić.

Žika Jelić, muzičar, YU grupa
foto: Kurir televizija

Današnji dan, 29. novembar obežavao se nekada kao najveći praznik u bivšoj Jugoslaviji - Dan Republike. Šest decenija slavilo se Drugo zasedanje AVNOJ-a kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu Federativne narodne Republike Jugoslavije.

Posebnu ulogu u obeležavanju ovog praznika imali su Titovi pioniri, đaci prvaci koji su dobijali crvene pionirske marame. Na ovaj dan organizovan je niz događaja u okviru kojih se pevalo, sviralo i govorilo o značaju ovog datuma.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:43

VLADIMIRA 24 SATA DELILO DA POSTANE NAJBOGATIJI ČOVEK U SRBIJI: U njegovoj kući su stanovali Tito i Milošević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track