VRUĆA TEMA NA STOLU KRIZNOG ŠTABA: Propusnice će trajati duže?! A evo i gde bi sve još mogle da važe!
Foto: Printscreen Facebook/ Goran Vesić, Damir Dervišagić

mere

VRUĆA TEMA NA STOLU KRIZNOG ŠTABA: Propusnice će trajati duže?! A evo i gde bi sve još mogle da važe!

Društvo -

Nova sednica kriznog štaba zakazana je za sutra u 15 časova, a jedna od tema na sednici biće opasnost od pojave novog soja korona virusa omikrona, koji uveliko hara Evropom, ali i dolazak gastarbajtera uoči praznika i dočeka Nove godine.

Zbog toga će članovi kriznog štaba tražiti uvođenje oštrijih epidemioloških mera odnosno produžetak važenja kovid propusnica na 24 sata, kao i njihovo širenje na ostale objekte pored ugostiteljskih, među kojima su skijališta, teretane, bioskopi i sportski događaji u zatvorenom prostoru.

Direktor Doma zadravlja Savski venac i koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je da će se na sutrašnjoj sednici kriznog štaba razgovarati i o skijalištima jer je iskustvo od prošle godine ukazivalo na veliki skok zaraženih posle odlaska na takva mesta.

Antigenski testovi, koronavirus, bris, dr Zoran Bekić
foto: Tamara Trajković

- Nadam se da neće biti tako. Koje su nam opcije na stolu - ski pas i kovid propusnica, propusnica 24 časa u skijalištima. Sve one stvari koje mogu da pomognu da ne dođe do velikih kontakta u zatvorenom prostoru. Pre svega pokušaćemo da vidimo da li smo u mogućnosti da ih implementiramo, ali da se ne ugrozi skijaška sezona - kazao je za TV Pink dr Bekić.

Takođe, on je apelovao da se krsne slave obeležavaju u užem, porodičnom, krugu, navodeći da su građani prošle godine bili veoma odgovorni.

- Već sam rekao da se više plašim slava nego za omikron soj, jer su one brzo i desiće se za deset dana. To je prva stvar kod koje sam oprezan, a naravno da i soj omikron nosi veliku opasnost. Vremenom ćemo videti šta će sa njim da se dešava, ali to je već neki period koji će biti krajem decembra, ili možda u januaru, a slave su sad - rekao je dr Bekić.

Podsetimo, i ranije je epidemiolog dr Predrag Kon, član kriznog štaba, rekao da će medicinski deo kriznog štaba tražiti da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.

dr Predrag Kon
foto: Kurir Televizija

- To znači da putnici koji dolaze iz tih područja moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne - rekao je dr Kon. On je naveo da će hitno inicirati da se pojača nadzor svih onih koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron potvrđen, ali i da se struka zalaže da raspust počne ranije.

- Može doći do zaražavanja dece u školama. Situacija u školama je sada mirna jer smo presekli širenje virusa sa produženim raspustom, ali po povratku u školu brojevi su počeli da rastu. Još uvek nisu dostigli one koji su bili pre raspusta i pitanje je da li će dostići, ali proaktivno razmišljanje o tome da sprečimo širenje sada je sa pojavom omikrona postalo još više racionalno - rekao je dr Kon.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:38

18 MESECI ZA GODINU DANA: Benificirani radni staž za lekare u crvenim kovid zonama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track