08:19

STANOVI BUDUĆNOSTI! OBJEKAT OD 15 m2 U SRCU BEOGRADA KOŠTA ČAK 60.000 EVRA! Očekuje se pomama za stančićima, OVO JE RAZLOG

najnoviji trend

STANOVI BUDUĆNOSTI! OBJEKAT OD 15 m2 U SRCU BEOGRADA KOŠTA ČAK 60.000 EVRA! Očekuje se pomama za stančićima, OVO JE RAZLOG

Društvo -

Mali stanovi nisu samo hit u Parizu ili Singapuru, jer se sve više ljudi, posebno mladih parova, opredeljuje za kupovinu objekta do 20 metara kvadratnih.

Katarina Kuzmanović, oglašavač nekretnina u Sasomange za Kurir televiziju otkriva da i Srbija lagano ulazi u te svetske tokove sa rastom cena kvadrata.

"Kvadrat će vredeti kao suvo zlato. Tražiće se mali prostor u samom centru grada. Takvih stanova nema puno u prodaji trenutno, imamo par komada i uglavnom su u centralnim gradskim opštinama", rekla je ona.

Što se cena malih stanova tiče, stan od 15 m2 na Obilićevom vencu npr. košta oko 60.000 evra.

Katarina Kuzmanović, Predrag Mladenović
foto: Kurir TV

Ti stanovi mogu da budu vrlo luksuzni i najčešće se opremaju za izdavanje.

"Novac može vrlo brzo da se vrati. Konkretno takav stan u srcu grada možete da izdate strancima, studentima, bilo kome", naglasila je Kuzmanovićeva.

Ona dodaje da je korona uzdrmala tržište nekretnina, te da u Parizu ili Singapuru cena kvadrata ide i do 50.000 evra.

"Oni koji žele stan u centru ili moraju da se stisnu ili da izdvoje jako puno novca. Očekujem da se ovaj trend kupovine malih stanova nastavi u budućnosti", smatra ona.

Arhitekta Predrag Mladenović sa iskustvom projektovanja malih stanova kaže da su i sobe od 15 m2 male za ugostiteljske objekte koji su kategorizovane sa tri zvezdice.

"Problem najčešće nastaje kao posledica ekonomije ponude i potražnje na nekom tržištu, a jedno od osnovnih motivacija za kupovinu nekretnine je da se bi obezbedi kvalitetan život, što teško može da se postigne u 15 kvadrata", naglasio je sagovornik Kurir televizije.

Katarina Kuzmanović, Predrag Mladenović
foto: Kurir TV

U slučaju da dođe do pomame za takvim stanovima koji mogu da budu investicionih karaktera, jeste u tome što ljudi koji će biti krajnji korisnici mogu biti nezadovoljni a investitori i graditelji će proizvoditi što više takvih stanova kako bi zadovoljili tržište.

"Samo krevet zauzima dva do četiri kvadrata i uzima od pet do 10 odsto površine. Ako se doda kuhinja i prostor za higijenu, ostaje svega pet kvadrata za presvlačenje, kretanje, fitnes", objasnio je Mladnović.

Kao glavni nedostatak o kome kupci najčešće razmišljaju je gde će sušiti veš.

"U Japanu, kao vodećem mestu za male stanove, oni imaju vešernicu i sl. a kod nas nema dodatnih površina koji bi odgovorili na taj problem", zaključio je arhitekta.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:21

SMIRIVANJE CENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA TEK 2023. GODINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track